Oppermachtige Chief One grijpt nieuwe kans en wint

Huldiging Broca Media
Foto: Aangeleverd

Purmerend – Chief One en Mats Wester hebben donderdag de kortebaan in Purmerend gewonnen.

De combinatie verloor in de derde omloop van Cassidy Byd en John Dekker, maar kregen na bijloting een nieuwe kans. Via winst op Flavius Boko en Kelsa Europoort pakte de ruin van Stal de Groningers vervolgens alsnog de winst.

De kwaliteit van de koers op de bomvolle Nieuwstraat lag bijzonder hoog. Omdat de deelnemers streden om de hoogste prijzenpot ooit op de kortebaan, meer dan 10.000 euro, mochten alleen de beste paarden van dit seizoen meedoen. Zij maakten hun status meer dan waar. Vanaf de eerste omloop zorgden zij voor spectaculaire sport en hielden dit hoge niveau vast tot en met de finale.

Cassidy Byd

Cassidy Byd bleek het beste paard van de middag. De ruin maakte een uitstekende indruk en versloeg in de derde omloop knap in twee ritten Chief One. In de halve finale tegen Kelsa Europoort ging het echter mis. Tot twee keer toe maakte hij in de linkerbaan een galoppade en vergooide daarmee zijn kansen. Hierdoor was hij veroordeeld tot de troostfinale, waarin hij na twee ritten afrekende met Flavius Boko.

De beslissende strijd om de winst ging tussen de bijgelote Chief One en Kelsa Europoort. Vooral de eerste finalerit was om van te smullen. Kelsa Europoort startte uiterst snel en leek een veilige marge te hebben opgebouwd. Wester spoorde zijn paard echter nog eens aan en wist vlak voor de finish zijn concurrent te achterhalen. In de tweede rit benutte Chief One optimaal het voordeel van voordraaien en kwam niet meer in de problemen.

Chief One

Het betekende de tweede seizoenszege van Chief One, nadat hij vorige maand ook had gewonnen in Stompwijk. De keerzijde van het succes is dat hij met de overwinning de winsomgrens van 24.000 euro passeerde. Hierdoor is hij voortaan opgezadeld met een starthandicap van vijf meter.

Na de eerste omloop stond het bestuur van de Stichting Harddraverij Prins Bernhard stil bij het overleden van de vorig jaar overleden voorzitter Jan Kuiper. Zoon Robert Kuiper, tevens de nieuwe voorzitter, nam de microfoon en opende samen met burgemeester Don Bijl de Jan Kuiper Lounge bij de VIP-tent.

Tevens toonden de schermen langs de baan foto’s van Kuiper, terwijl tegelijkertijd zijn favoriete muziek klonk. Het was een dikverdiend eerbetoon aan de man die jarenlang in zijn eentje de organisatie van de kortebaan in Purmerend op zich had genomen.