Waren de appjes de werkelijke reden om op te stappen of toch niet

Appjes-Gate wethouder

Harry Rotgans Broca Media.nl
Foto: Broca Media.nl

Column – Geplaagd wethouder neemt afstand van eigen woorden.

Niemand minder dan Harry Rotgans ging in de afgelopen maanden de fout in met het willen wissen van appjes-verkeer. Was hij echt zo onwetend of was dit een vooropgezet en doordacht plannetje?

Rotgans was toch niet de domste politicus van de Raad. De man exciteerde binnen verschillende  commissies en commissariaten. Wie zijn levensloop goed bekijkt ziet dat deze omhooggevallen intellectueel en zelfmade zakenman een indrukwekkende en tevens discutabele staat van dienst heeft.

Van politieagent tot taxichauffeur en pizzabakker transformeerde hij in een geducht politiek tegenstander. Zo glad als een aal en nergens bang voor trad hij elke uitdaging met gestrekte benen en rechte rug tegemoet. Harry had altijd overzicht en een doordacht plan. Bovendien wist hij zich altijd omgeven door angstige jaknikkers.

Overstappen

Van de VVD naar het AOV het maakte hem niets uit. Overstappen deed hij met het sluiten en openen van het politiek-toneel-gordijn. Een andere pet en Rotgans transformeerde van houding en mening. Tegenwoordig heet dat in het Engels ‘preferred realitie’ en in het Nederlands betekend dat ‘preferente werkelijkheid.’ Dat is het samenvoegen van ‘feiten’ en ‘gebeurtenissen’ om handig de publieke opinie te bespelen.

Deze techniek is bedacht door slimme psychologen en wordt altijd gebruikt in oorlogssituaties. Tegenwoordig is het rondom ons aanwezig als de nieuwe werkelijkheid. Het wisselen van kleur maakte hij tot een ware kunst. Niet zelden werd zijn mening te vuur en te zwaard verdedigd. Zijn mening van februari klopte niet meer op 1 april van hetzelfde jaar.

In 2014 een opwarm-restaurant bij opbod verkopen en acht jaar later een optrekje aan de Koemarkt verwerven van bijna 1 miljoen euro. Dat van een wethouder-salaris. Dat is knap, heel knap. Of speelt er meer.

Als bij vier op een rij overliepen de feiten en onwaarheden elkaar in rap tempo. Cameleon Rotgans paste zich met overtuiging aan, aan de nieuwe en soms zelf gecreëerde omstandigheden.

Stemmers

Tijdens de coalitieonderhandelingen trok  Rotgans flink van leer en scoorde een nieuwe vorm van ouderenhuisvesting. De gedachte was dat oudere stellen waarvan één van de partners zorg nodig heeft, niet meer los van elkaar verpleegd zouden worden.

Met in het achterhoofd dat de ouderen onder ons een steeds grotere groep vormen, zou dat dankbare stemmers opleveren. Alleen uit dezelfde mond klonken kort daarna andere geluiden, asielzoekers, spoedzoekers en voetzoekers. Zijn eerder zo dierbare ouderen stonden weer met lege handen.

Knarrenhoven en gratis openbaar vervoer waren geluk koekkies die redelijk snel verteerde. Het oude stadhuis in de Middenbeemster werd een beoogde plek voor de samenscholende ouderen. Later bleken vluchtelingen, asielzoekers en statushouders de beschikbare ruimte te souperen.

In 2020 wordt besloten om tien jaar ten onrechte geinde leges voor een Aanvullend Openbaar Vervoer (AOV-pas) terug te betalen. Dit was volgens Dagobert Rotgans een foutje in het toepassen van de regels. Onkosten € 183.479, — duizend euro. Onkosten voor de ambtenaren en het werk dat daar mee gemoeid was, nog eens € 50.000, — duizend.

Overleden

Een aantal personen die recht hadden op deze terugbetaling zouden buiten de boot vallen. Dat waren de personen die niet meer in leven waren. Er werd actief gezocht naar gedupeerde en als dat niet lukte dan konden mensen terecht op de website van de gemeente om als nog een poging doen.

Andere hoofdpijn dossiers waren Stadsverwarming en Oekraïense vluchtelingen. Ook hier niet kloppende berekeningen en te gunstige voorstellen van zaken. Het ene moment zouden wij het niet redden met één warmtecentrale en op andere moment was de bouw van een tweede centrale veel te duur.

De tekst gaat verder onder de video.

Extreem hoge tarieven, maar wij zijn wel de goedkoopste van Nederland scanderen hij op de plaatselijk zwaar gesubsidieerde Tv zender. Voor het gemak reppen we niet over gezinnen die het predicaat energiearmoede-lijders opgeplakt kregen. Maar ook hier ontspringt Harry de rituele dans door zelf te wonen in een riant appartement dat verwarmd wordt met een warmtepomp en niet is aangesloten op zijn geliefde en alom geprezen Stadverwarming.

Taxibusje

Een later plan om het voetgangersgebied toegankelijk te maken voor Taxibusjes met mindervalide wordt deels geblokkeerd. Reden, de wethouder vindt dat de maat vol is. Het toegankelijkheidsprobleem oplossen met elektrische golfkarretjes of een Tuktuk op speciale tijden vindt eveneens geen sympathie.

Dan hebben we nog de kwestie van honderden verkeerd verstuurde brieven voor het ‘mantelzorg compliment.’ Deze brieven werden verzonden aan overleden personen. Foutje volgens Rotgans, maar we gaan uitzoeken hoe dit heeft kunnen gebeuren. Stadsverwarming produceerde onder zijn bewind ook weer honderden incorrecte facturen. Van naam en geslacht wisselen was niet eerder zo eenvoudig.

Het project ‘Doortrappen’ moest de oplossing zijn om juist ouderen inwoners op de fiets en uit de auto te krijgen. Na een demonstratie hoe je met een fiets een smoothie bereid, krijgen ouderen een achteruitkijkspiegel cadeau. Nou dat zal helpen. Bij de Expert vandaan komen en met een Tv achter op de fiets door het drukke verkeer van de stad.

WOO-verzoek

Ook in de bevolking van het Van der Valk hotel door vluchtelingen bleek het app-verkeer hem parten te spelen. Slecht 12 dagen te laat informeerde hij de Raad. Ook dit kwam boven water na een verzoek Wet Openheid Overheid.

De megaschade aan de ketels bij het financiële middelen verslindende bedrijf Stadsverwarming Purmerend wordt niet op tijd gemeld. Schade een klein 17 miljoen euro. Kortom Rotgans is een meester in het vergeten en te laat melden van slecht nieuws.

De tegenstand vanuit de oppositie is dan ook meer dan logisch en door hemzelf uitgelokt. Waarbij opgemerkt dat het onderling bevechten meer aandacht heeft gekregen dan het oplossen van de problemen waar inwoners mee te maken hebben.

Vormfouten

Marcel Tang, commissielid heeft uiteindelijk de slang bij de kop door op zoek te gaan naar vormfouten. Die vindt hij en wie verbaast dat nog, alweer in het app-verkeer van de weledelgestrenge en zelf benoemde profeet Rotgans.

De roep om zijn aftreden werd al luider, maar hijzelf weet van geen wijken. Na te biecht te zijn geweest bij de kersverse burgemeester Ellen van Selm wordt blijkbaar besloten de kaken even stevig op elkaar te houden. Dat dit muisje een lang dun staartje gaat krijgen moge duidelijk zijn. Beide delen dit geheim ruim drie maanden voor de bekendmaking. Nu maar hopen dat we Van Selm binnenboord kunnen houden.

Terug naar de mogelijke opzet van Appjes-gate. Hoe mooi kwam het uit om te struikelen over een voor het oog domme fout. Weg alle hoofdpijn dossiers. Een dag later geen verantwoording meer over technische vraagstukken om de stad warm te houden.

Bonje

Geen bonje meer met de buren over het huisvesten van vluchtelingen of statushouders op een stuk gras aan de rand van Purmerend. Nee, na enkele weken rust in huize Rotgans, firma Hamabian B.V, Taxi Harry en diverse verenigingen van eigenaren.

Nee, die Rotgans komt er wel weer bovenop. Op zijn LinkedIn profiel staat twee dagen na het ontslag te lezen:

Hallo allemaal – Ik ben op zoek naar een nieuwe functie en stel uw steun op prijs. Na acht jaar wethouder van Purmerend te zijn geweest met meerdere moeilijke dossiers maakte ik om politieke redenen de keuze mijn ontslag aan te bieden aan de gemeenteraad. Ik ben beschikbaar voor een nieuwe bestuursfunctie, fulltime, parttime ook op interim basis. Alvast bedankt voor eventuele connecties, advies of mogelijkheden die u kunt bieden. Bron: LinkedIn.

Twijfel

Of appjes-gate is bedacht, handig gebruikt of toevallig zo uitkwam, blijft de hamvraag. Die kan alleen Ex AOV-wethouder Harry Rotgans ons in alle oprechtheid duidelijk beantwoorden. Of het ooit zover komt, durven wij met zekerheid te betwijfelen.

Anderen bekeken ook >>> Klik hier