Meimaand piek in wildaanrijdingen

Konijn Broca Media
Foto: Pixabay

Purmerend – Het hele jaar door vinden er aanrijdingen met dieren plaats.

Maar de maand mei laat al sinds jaren een verhoging zien van aangereden wild. Langs de wegen in onze provincie zien we op dit moment dan ook veel dode vogels, konijnen en hazen liggen.

Het hele jaar door vinden er aanrijdingen plaats met in het wild levende dieren. Dieren die vaak worden aangereden zijn dassen, reeën, zwijnen, dam- en edelherten.

Slachtoffers

De meeste slachtoffer vallen onder de Reeën. Logisch want hun aantal is sinds 1950 van 5000 gestegen naar 100.000 stuks in 2023. Reeën komen in heel Nederland voor. Hun leefruimte wordt steeds kleiner door bebouwing en het aanleggen van wegen.

Elk jaar worden er volgens Gijs van Aardenne van ‘Stichting Wildaanrijdingen in Nederland’ zo’n 12.000 tot 15.000 reeën aangereden.

Aanrijdingen

In de meimaand is het aantal aanrijdingen het hoogst. Jonge reeën en kalven van vorige jaar worden verdreven uit het territorium. Zij moeten plaatsmaken voor de nieuwgeboren kalven.

De vaak jonge dieren zijn onervaren en houden geen rekening met druk verkeer. Aangereden dieren zijn dan ook niet ouder dan één á tweejaar.

Verplicht

Als er een aanrijding heeft plaatsgevonden bent u volgens de wet verplicht hiervan melding te maken bij de politie (0900-8844).

In veel gevallen komt er dan een vrijwillige jager op de plek van de aanrijding. Hij zal het wild opzoeken en het dier uit zijn lijden verlossen.

Snelheid

Voorzichtigheid is van groot belang bij het voorkomen van een aanrijding. Let in de meimaand altijd extra op. Pas daar waar mogelijk uw snelheid aan.

We zien veel te vaak automobilisten die getracht hebben uit te wijken voor een op de weg lopend dier. De gevolgen zijn desastreus.

Anderen bekeken ook: >>>Link