Gemeente en Heijmans willen samenwerken in Waterlandkwartier

Pascal Verkroost Broca Media.nl
Foto: Archief Broca Media.nl

Purmerend – College en Heijmans willen een samenwerking voor het Waterlandkwartier.

In deze overeenkomst worden belangrijkste afspraken genoemd om te komen tot de gebiedsontwikkeling. Heijmans zal de coördinerende gebiedsontwikkelaar worden.

Het Waterlandkwartier is een bestaand woon- werkgebied naast de binnenstad. De komende 20 jaar wordt het opnieuw ontwikkeld en gaat daardoor steeds meer onderdeel vormen van het nieuwe centrum.

Woningen

De toevoeging van zo’n 1800 woningen, 23.000 m2 aan werkplekken en verschillende cultureel maatschappelijke voorzieningen in het gebied zorgen ervoor dat ook de bestaande structuur en openbare ruimte gaan veranderen.

Wethouder Pascal Verkroost: “Zo’n grote ontwikkeling kan de gemeente niet zonder kennis van de markt. Met Heijmans hebben we een goede partner gevonden om het gebied zo te ontwikkelen dat het een kwalitatief en levendig gebied wordt.”

Samen met de kennis en inzet van Heijmans ontstaat er een stedelijk gebied met woningen, werkplekken, voorzieningen en OV in de buurt. In de eerste fase worden naar verwachting ruim 1.000 woningen van verschillende wooncategorieën, mobiliteitsvoorzieningen en werklocaties gerealiseerd.

Placemaking

Ook zet Heijmans zich in voor placemaking, (maatschappelijke) voorzieningen en een goede openbare ruimte om te verblijven. Zo komt er samenhang in de verschillende gebiedsontwikkelingen binnen het Waterlandkwartier en wordt er kwaliteit toegevoegd.

Verkroost: “Door met één vaste partij voor een langere termijn een samenwerking aan te gaan, kunnen we de risico’s beter spreiden. Hierdoor kunnen we ook in mindere tijden blijven bouwen en ontwikkelen.”

Met Heijmans zijn afspraken gemaakt dat zij zich inspannen om grond te kopen of om ontwikkelafspraken te maken zodat de bouw kan worden versneld. Pascal Verkroost: “Deze versnelling is belangrijk omdat het Waterlandkwartier onderdeel is van het sleutelgebied van de Metropool Regio Amsterdam.

Subsidie

Omdat er een groot woningtekort is, heeft het Rijk verschillende subsidies toegekend om de bouw van woningen te versnellen. Ook het Waterlandkwartier heeft daarom al zo’n 20 miljoen euro ontvangen.”

De samenwerking wordt vanaf november officieel gepubliceerd in de Staatscourant, gemeenteblad en op de gemeentelijke website. Na de publicatie wordt – bij geen beroep – de samenwerkingsovereenkomst als definitief vastgesteld. Daarmee komt het daadwerkelijk tot ontwikkeling brengen van dit gebied een stap dichterbij.

Andere bekeken ook: >>> klik hier