Van koe- naar mensen als handel Purmerend verwerft nieuwe status

Geen opvang voor vluchtelingen

Publiek hal stadhuis Broca Media.nl
Foto: Broca Media.nl

Purmerend – Woensdagavond rond 19:30 uur begaven zich zo’n 450 belangstellenden naar het Stadhuis aan de Purmersteenweg.

De Gemeente is van plan om zo’n 1500 vluchtelingen te huisvesten aan de Verzetslaan dicht tegen de Jaagweg. Omwonende zien tal van problemen en zeggen dat nu zwijgen niet meer mogelijk is. Het is genoeg, “we zitten vol.”

De kwaliteit van de vierentwintig sprekers was doorgaans redelijk hoog. Sommige betrokken in hun betoog de beslissingen van Den Haag en miste daardoor de kans om voor eigen parochie te prediken.

Anderen daarentegen wisten duidelijk en overzichtelijk onder woorden te brengen wat de achterliggende gedachte moet zijn bij deze beslissing. Feilloos werd aan het aanwezige college uitgelegd dat de inwoners niet dom zijn, maar er wel voor versleten worden.

Houdbaarheidsdatum

“Is de houdbaarheidsdatum van dit college verstreken”, vroeg één van de insprekers aan de toehoorders. De betogen waren vel en wisselde elkaar in rap tempo af. Het nadeel van een dergelijk groot aantal insprekers is dat de aandacht snel verslapt.

In een volle raadzaal werden meer dan vierentwintig stoelen gereserveerd voor insprekers en hun aanhang. Daarmee was de zaal al snel vol en kon de orde simpel worden gehandhaafd. Slimme truc of toevallig ontstaan? We zullen het nooit echt weten. De overige belangstellenden hielden zich op in de hal van het Stadhuis waar stoelen en een groot scherm waren opgesteld.

Binnen had voorzitter Bart van Elden de handen voor deze avond meer dan vol. Verschillende malen maande hij het publiek niet te reageren met boe-geroep of handengeklap op de sprekers. Hiermee bereikte hij het tegenovergestelde. De zaal reageerde luid en duidelijk.

Vooringenomen

Inhoudelijk lagen de zaken anders dan gedacht. Het college had een vooringenomen plan met duidelijk een ander bedoeling dan vluchtelingen helpen. Hiermee gaat Purmerend van koe naar mensen als handel.

De huisvesting van zo’n 1500 vluchtelingen wordt vanuit Den Haag zwaar gesubsidieerd en dat zorgt ervoor wij de voeten droog kunnen houden. Oplopende zorgen rond Stadsverwarming Purmerend, de woningbouw en nu de vluchtelingen zetten de politiek op 3-0 achter.

Menig spreker haalde flink uit naar de zittende bestuurders die de kritiek gelaten incasseerde. Geen van de aanwezigen raadslieden had het lef vragen te stellen. Dat lijkt meer gewoonte dan dat het enig belang dient. Sprekers worden vriendelijk bedankt voor hun inbreng en daar blijft het bij.

De weinige vragen kwamen vanuit de oppositie die vooral vroeg begonnen aan hun verkiezingstour. Het antwoord op sommige vragen werd met duidelijke afkeuring vanuit het publiek beantwoord.

Ballen

Zelf Burgemeester Ellen van Selm werd verweten de spreekwoordelijke ballen te missen. Waarbij het vertrouwen in de politiek naar een absoluut dieptepunt zakt. De maat is vol en dat lieten de inwoners duidelijk weten.

Ondanks alle bezwaren was er ook begrip en sympathie voor de vluchtelingen. Natuurlijk is het vreselijk wat er in de wereld gebeurt, maar moet Purmerend zich dan als wereldverbeteraar opwerpen. En hoe zit het met de schade die wij als gemeente oplopen door de extra druk die 1500 personen met zich meebrengen.

De tekst gaat verder onder de video.

Worden wij bij tegenvallers opgescheept met extra gemeentebelastingen? Wat gebeurt er met de schade door het dalen van de huizenprijzen rond de verzetslaan? Wie krijgen de rekening gepresenteerd voor extra onkosten door stijgende criminaliteit? Hoe zwaar worden de lasten voor de zorg die nu al extreem hoog is? Enz, enz…

Natuurlijk zijn dat aannames, maar helemaal nieuw zijn opvang locaties in Nederland niet. Ter Apel is het meest slechte voorbeeld in een poging humanitaire hulp te verlenen. Purmerend wordt als het plan doorgaat de op één na grootste opvanglocatie in Nederland, zeg maar Ter Apel 2.0 en dat belooft niet veel goeds

Ongenoegen

Het welbevinden van de inwoners is in het geding en dat is een serieuze zaak. Veel sprekers uiten hun ongenoegen door te vragen naar woningen voor onze kinderen. Straks wonen kinderen als veertigers nog bij hun ouders. Maakt iemand binnen de politiek zich daar nog druk om. Wat voor toekomst hebben die dan kunnen opbouwen, niets toch!

Het verwijt aan de Raad was algemeen, ”jullie zitten er allang niet meer voor ons.” We zijn hard op weg een wereldstad te worden met alles op eigen bodem. Onze veiligheid wordt weer ondermijnd en dat voor 10 tot 15 jaar. Wie van het huidige college zit er dan nog en maakt het resultaat van jarenlang falend beleid nog mee. Er moet een stop komen op het volbouwen van elke postzegel en als er gebouwd wordt, dan moet dat voor de eigen inwoners gedaan worden.

Afvoerputje

De avond werd afgesloten met de vraag, “hoe betrouwbaar zijn het college en onze wethouders nog?” Het appeltje voor de dorst, zoals het stuk grond rond de verzetslaan wordt genoemd. Dreigt straks het afvoerputje te worden.

Maandag 6 november rond 20:00 uur praten we verder. Waarbij velen het vertrouwen hebben de aantallen van gister te overtreffen.

Anderen bekeken ook >>> klik hier