Bescheiden demonstratie op de Koemarkt voor vrede Oekraïne

Demonstratie dames Broca Media
Foto: BrocaMedia.nl

Purmerend – Een bescheiden aantal demonstranten op de Koemarkt gaven acte de présence en uitten hun zorgen.

Rond 14:00 uur loopt een aantal demonstranten de Koemarkt op. Zij willen de bevolking van Oekraïne steunen en hun afschuw kenbaar maken. Zo’n tien dagen geleden viel het Russische leger het land binnen en de wereld houdt haar adem in.

De dagelijkse beelden op tv en in de kranten doen menigeen huiveren. Is dit het begin van de derde wereldoorlog? We weten het niet, maar vrezen het ergste. Blijkbaar zijn er nog intelligente mannen die op primitieve wijze hun gelijk proberen te krijgen.

Wat probeert Putin hiermee te bereiken of is de macht hem naar de bovenkamer gestegen? De zorgen zijn groot, maar betekenen wel het einde van zijn regeringstijdperk. Wie van de omliggende landen wil er nog zakendoen met deze man en zijn regering.

Finland

Voor zover wij het uit het ons beschikbare nieuws kunnen voorstellen. Gaat de Russische economie flink op de schop en betaalt het gewone volk zoals altijd de rekening. Zelfs uit Rusland zijn via Finland vluchtelingen onderweg naar veilige have. Want ook daar zien ze de bui hangen.

De wereld is voorgoed verandert zegt Bram Has. Hij is één van de sprekers en moet zich meerdere malen herpakken. Zijn liefde voor Oekraïne doet hij een aantal jaren geleden op als hij zijn huidige vrouw daar tegenkomt.

Tien dagen geleden werd hij gebeld door zijn schoonmoeder. Aan de telefoon vertelde zij dat het begonnen was, “de bommen vallen echt, het is oorlog.” Has moet slikken bij het uitspreken van deze woorden.

Khomiak

Ook Natalya Khomiak doet haar zegje en is vooral geraakt door de opkomst, maar ook de verschillende actie om hulpgoederen in te zamelen die al gestart zijn doen haar goed. Tijdens haar toespraak worden er koekjes uitgedeeld om de dankbaarheid te tonen.

Burgemeester Don Bijl heeft het vooral over de vreselijk tragedie die zich afspeelt in het door oorlog geteisterde land. Mensen die op de vlucht zijn voor het geweld zijn meer dan welkom in Purmerend. “Wij zullen er als gemeenteraad alles aan doen om ons steentje bij te dragen”, is zijn boodschap.

Bijl heeft het over het Russische regiem wat hier verantwoordelijk voor is. En benadrukt hij dat inwoners en kinderen de dupe zijn en vraagt ons hier begrip voor op te brengen.

Bezorgdheid

Het is een duidelijke boodschap van bezorgdheid en hij pleit voor een vrije en vredige wereld. Het belang van demonsteren ziet hij als een middel om ons ongenoegen te uiten.

Tegen het einde van de demonstratie neemt organisator René Verhoogt als laatste het woord. Hij legt uit dat we iets moeten doen als samenleving en bedankt de aanwezigen. Na ongeveer twintig minuten gaan de meeste mensen weer huiswaarts. Slecht een klein aantal praat nog even na en zoekt steun bij elkaar.