Zwaar verslaafd en toch je leven weer op de rit

Angst
Foto Pixabay
Column – Dit overkwam de man die geboren werd uit ouders uit verschillende landen en achtergronden.

Met zijn Russische vader en Franse moeder groeide hij op in Amsterdam Oost. Een vruchtbare grond voor de liefde voor het leven. Zijn ouders waren heel sociale mensen die altijd aan een ander dachten. Hij begon na een Mavo en Havo-studie als zelfstanding ondernemer in een business waar ook hij weer een sociale rol vervulde.

De zaak groeide en uiteindelijk boven zijn hoofd. Te veel regels, personeel en haat in de buurt waar hij woonde, werden hem te veel. Angstig zocht hij zijn heil bij een borrel die later overging in zijn eerste joint.

Definitieve einde

Het bekende begin van het einde was definitief begonnen. Na de hasj kwamen de zwaardere drugs om de storm in zijn hoofd tot bedaren te brengen. Het werd van kwaad tot erger en in het begin had niemand in zijn omgeving door wat hij meemaakte.

Uiteindelijk verliest hij de strijd tegen de regels, de belasting en komt zonder werk te zitten. Zijn knappe vrouw die het hierna ook niet meer trekt, gaat bij hem weg om nooit meer terug te komen.

Veters om zijn enkels

Na enkele weken slaapt hij angstig en met heel veel pijn in zijn lijf en ziel onder de brug van de Amstel. Zijn schoenen zitten middels zijn veters vastgebonden aan zijn enkels als hij probeert te slapen. Dan kunnen ze niet gestolen worden.

Dan krijgt hij de steun van andere junks, want die laten elkaar niet los. De nood is zo hoog dat hij begint met het openbreken van auto s en het stelen van fietsen. Dit resulteert in een lange reeks gevangenis bezoeken.

Compleet afgebrand

Daar compleet afgebrand en uitgekotst door de gemeenschap pakt hij al zijn verdriet bij elkaar. Nu helpt hij ex verslaafden en ex gedetineerden hun leven op te pakken om weer een plaats in onze samenleving te hebben.

Daar is hij 24/7 mee bezig en als onze verslaggever hem hoort spreken op een bijeenkomst, houdt die zijn ogen niet meer droog. De bezielende woorden van een ex verslaafde bajes-ganger steken als harde pijlen in zijn zachte hart. Nog nooit heeft hij in zijn jarenlange ervaring als journalist iemand zo bezielend horen spreken.