Zelf scannen bij de supermarkt groot succes of domme fout

Gestolen groenten Broca Media
Foto: Pixabay

Purmerend – In de strijd om de gunst van de klant maken veel ondernemers grove fouten.

Een daarvan is het zogenaamde zelf scannen. De aangekochte boodschappen zelf afrekenen zonder tussenkomst van een medewerker. Handig zegt de één en dom zegt de ander. Het juist niet afrekenen van boodschappen is nu tot een Nationale sport geworden.

Hierbij niet te vergeten dat het voor sommige in onze samenleving door de extreem hoge onkosten voor energie, brandstof en levensmiddelen pure noodzaak is geworden. Inkomen en onkosten staan onder druk en zijn voor vele niet meer op te brengen.

Supermarkten maakte mogelijk dat klanten zelf konden afrekenen. Een heel leuke uitvinding en voor vele een soort van supermaktje spelen zoals we dat deden toen we klein waren. Mijn zusje was de klant en ik de supermarkteigenaar.

Boodschappen

Hele middagen brachten we door met het doen van boodschappen. En als we jarig waren, dan kregen we weer verser aanvoer aardappelen en waspoeder. Bijkomstigheid: we leerde gelijk met geld omgaan en moesten nadenken over wat er die avond gegeten ging worden.

Zelf scannen bij de buurtsuper is eigenlijk hetzelfde. Flessenbonnetje en aankopen allemaal heel gezellig. Alleen zijn de bedenkers vergeten dat dit diefstal in de hand werkt. Het is nog altijd de gelegenheid die de dief maakt.

In de strijd naar efficiënte of meer winst besloten de grootgrutters van ons land hele rijen lopende banden en caissières te verwijderen. Er kwamen zelf-scan-pleinen voor in de plaats. Zes plekken om af te rekenen op dezelfde ruimte van twee lopende banden.

Controleurs

De controleurs die er waren, hadden geen tijd om hun taken correct uit te voeren. Hulp aan klanten die dit fenomeen moesten en wilde leren, kostte heel veel tijd. Na verloop van tijd had iedereen het wel door en begon het zoeken naar spanning of was er de noodzaak om niet alles af te rekenen.

De eerste keer verdwijnt die fles wijn per ongeluk in de tas zonder af te rekenen. Eenmaal buiten of thuis was daar het besef dat we niet correct hadden afgerekend. En daar begint het vaak mee.

Dan komt de spanning dit te herhalen. Drie pakjes boter kopen en maar twee betalen. En als dat weer lukt, dan is er geen houden meer aan. Dure boodschappen compenseren door er een aantal niet af te rekenen.

Methode

Veel gebruikte trucs ontstaan bij toeval en zijn van tevoren niet berekend. We noemen er een aantal.

  1. Boodschappen gaan doen als het juist heel druk is. Diegene de controle moet houden is dan zo druk dat de kans controle te krijgen afneemt.
  2. Boodschappen scannen en op het schermpje het aantal intoetsen. De controleur ziet u dat doen, maar ziet niet de hoeveelheid. Wanneer u dus naast het plusje druk, gebeurt er niets en betaalt u niet alles.
  3. Hulp vragen bij het afwegen van de groente. De medewerker helpt u waardoor er gelijk vertrouwen is tussen u en de medewerker. U maakt nog een grapje en in de tas zitten weer een aantal gratis boodschappen. U verlaat het plein en groet de medewerker met een bedankje. Deze zal vriendelijk lachen en desnoods de poort voor u opendoen.
  4. Verstop onderin uw tas de kleine boodschapjes zodat ze bij controle moeilijker zichtbaar zijn. De medewerker zal nooit uw hele tas uitkammen. Het is en blijft een gênante aangelegenheid om mensen die wij als eerlijk beschouwen moeten controleren.
  5. Zet uw gescande en niet gescande boodschappen terug in het winkelwagentje en op het plateau voor de scanner. Dit geeft een wirwar aan boodschappen die u na het wel of niet betalen alleemaal in uw tas laat glijden.
  6. Maak een verwarde indruk en vraag zodoende veel aandacht. Die krijgt u dan juist niet, maar er zal een soort van medelijden ontstaan.
  7. Verdeel de boodschappen over meerdere tassen. Dat geeft een boel werk om te controleren en zal vaak niet gedaan worden.
  8. Doe alsof u er helemaal niets van snapt. Laat u helpen met de kleine en goedkopere boodschappen. De medewerker zal daarna zichzelf niet controleren.
  9. Wacht erop dat veelal een jonge controleur meer aandacht heeft voor de eigen telefoon dan voor u. Het resultaat is de totale verwarring bij het passeren van het poortje.
  10. Koop drank waardoor leeftijdscontrole kan ontstaan. De medewerker zal uw leeftijd controleren en niet de rest van de boodschappen.

Nu zult u denken dat de schrijver van dit artikel een ervaringsdeskundige is. Nou, daar geven we lekker geen antwoord op. Feit blijft dat de supermarkt last heeft van het niet eerlijk zijn van hun klanten.

Daarbij vergeten zij dat boodschappen schreeuwend duur geworden zijn. Dat de winsten van de grutters ongelooflijk hoog en dat er mensen zijn die niet anders meer kunnen.

Wij (red) zijn daarom benieuwd naar uw ervaring of noodzaak van het fenomeen zelf scannen.

Tekst of taalfooitje gezien. Laat het ons weten: Tikfoutje@Brocamedia.nl