Wij trekken nogmaals massaal de portemonnee

Lege portemonnee Brca Media
Foto: Pixabay

Column – Het rijk heeft geld nodig. Veel geld wel te verstaan.

Afgelopen week streek ik neer bij mijn favorieten Macdonalds voor een heerlijk kopje cappuccino. Dat is naast erg goed ook nog eens heel goedkoop. Een bakkie troost kost na het vermelden van de pensioenleeftijd nog maar één euro. En met zo’n handig plastic driehoekje waar een nummer op vermeld staat, komen ze het ook nog, vriendelijk aan tafel brengen.

Voor mij op tafel ligt een dik pak plaatselijk en landelijke papieren kranten. De één schreeuwt nog harder dan de ander. Als ik een keuze heb gemaakt, sla ik behoedzaam pagina voor pagina om op weg naar de volgende en de volgende. Het is kommer en kwel. Overal is onvrede en niemand lijkt het nog eens te zijn met de huidige gang van zaken.

Al langer doet zich een trend ontwikkelen. Overheidsdiensten worden in hoge mate gedigitaliseerd. De service en bemoeienis neemt af en de onkosten nemen toe. Dus minder handelingen voor hogere prijzen.

Coranacrisis

Steeds vaker vragen burgers zich af, waar komen al die miljarden toch vandaan. Bedrijven werden in het leven gehouden door tal van maatregelen tijdens de coronacrisis. Sommige financiële hulp hoefde zelfs helemaal niet terugbetaald te worden.

Voor andere waren er ruime financiële regelingen beschikbaar. Opgebouwde schuld aan bijvoorbeeld de belasting, och dat liep zo’n vaart niet. Dat hier misbruik van gemaakt werd lijkt ons duidelijk. Je hebt altijd lieden die langs de zijkant van de wetten of het moment goede zaken doen. Op een zekere datum moeten al die muntjes wel terug. Want ja, we zijn al jaren vóór de afschaffing van Sinterklaas met onze overheid voorop.

Betaaltermijnen worden korter. De incasso is weer ouderwets rigide en hardwerkende ondernemers opnieuw de sigaar. Gevolgen, meer beslagleggingen en meer faillissementen. Maar ook een groot aantal ondernemers die na jaren de deur van zaak achter zich dichttrekken om nooit meer open te doen. Hard werken wordt in Nederland nog steeds gestraft en niet werken gefinancierd.

Onbetaalbaar

Dat het leven altijd maar duurder wordt, dat weten we zo langzamerhand wel. We staan echter nu op het punt dat het onbetaalbaar wordt. Hierdoor nemen bijvoorbeeld de diefstallen in de supermarkt hand over hand toe. Tegenwoordig staat in elke supermarkt een beveiliger in een poging dat te voorkomen.

Verschillende grootgrutters nemen vergaande beslissingen. Klanten die betrapt worden, krijgen een winkelverbod of een hoge boete. Maar het uitlokken van dit soort noodgedwongen gedrag bij onszelf zoeken, nee dat doen we niet. Een pakje roomboter voor bijna vier euro is het nieuwe normaal. Terwijl deze ondernemers mega winsten boeken, lachen zij hun klanten keihard uit.

In de afgelopen weken valt het mij op dat er meer controles zijn op het gebruik van de mobile telefoon in de auto en zelfs op de fiets. Stadsbussen worden ingezet om telefonerend Nederland te bekeuren en met succes. Het aantal bestuurders dat naar huis gaat met een bonnetje is met meer dan 30% opgelopen ten opzichte van de afgelopen jaren.

Kassa

Ook zien wij regelmatig ondernemers aan de kant van de weg staan die achter hun bedrijfsbusje een aanhanger vervoeren. Aan een aanhanger mankeert altijd wel iets. Dus kassa voor de wetgever. In Purmerend draait tegenwoordig wéér en veelvuldig een motoragent zijn rondjes.

Zijn ogen gaan rond als die van een Havik op zoek naar een verse prooi. Aan de kant zo’n ondernemer en eens kijken waar de kassarol eindigt. Zelfs jeugdigen met, u kent ze wel, zo’n mooi gepimpt karretje worden staande gehouden omdat de uitlaat te veel herrie maakt of de ramen iets te donker getint zijn.

En natuurlijk zijn er grenzen. Alleen deze karretjes zijn vaak beter verzorgt dan het gemiddelde wat rondrijdt op de openbare weg. Ga met zo’n eigenaar het gesprek eens aan. Hij toont u graag ‘pop up the hood’ zijn half verchroomde machinekamer. Fraai afgewerkt met hier en daar wat rood of gele kabels. Het is een lust voor het oog.

Remkes

Ja, Johan Remkes kan tevreden zijn. Het ooit door hem bedachte prestatiecontact kan weer uit het vet. Een agent die goed oplet moet veel muntjes binnenbrengen. Een geweldig verdienmodel zonder extra investering. Die agenten zijn er toch al dus een kwestie van, uitbreiden de taken.

Ook de benzine wordt op 1 juni aanstaande een eurodubbeltje duurder. Eigenlijk hebben wij nu twee kwartjes van KOK. Dat naast nog een vordering op Premier Mark Rutte ter grootte van 1000.00 euro, loopt het aardig op.

Wij Nederlanders moeten eerst in de blote kont voor de spiegel staan voor we van de kant komen. Hoge energierekeningen worden gecompenseerd doormiddel van dubbelbanen. Werkende kraken onder tal van duurder worden diensten en weten nog maar net het vage lijf te redden.

Wereldorde

Al met al zal het een lastige tijd worden. De wereld heeft zichzelf naar een onmogelijke omstandigheid gebracht. Onze bemoeienis met de natuur en de wereldorde zijn van een ongekend grote problematiek.

Binnenlandse belangen worden gestuurd op financiële modellen waarbij het welbevinden van inwoners allang niet meer telt. Dat we dure tijden tegemoet gaan is wel duidelijk.

Anderen bekeken ook: >>> Klik hier.