Welke ondernemer overleefd de coronasteun

Gesloten Broca Media
Foto: Pixabay

Purmerend – Veel bedrijven ontvingen steun tijdens de coronacrisis. Dat moet nu terug betaalt worden.

Al drie jaar lang hangt de dreiging van een golf van faillissementen boven het Nederlandse bedrijfsleven. Ondernemers die tijdens de coronacrisis belastingschulden hebben opgebouwd, moeten deze nu terugbetalen. Dit roept de vraag op: waar blijven de faillissementen?

Tijdens de coronacrisis heeft de regering tientallen miljarden euro’s uitgetrokken om bedrijven, inclusief degenen die het moeilijk hadden, te ondersteunen. Economen voorspelden dat er meer faillissementen zouden volgen zodra de coronasteun in 2022 zou stoppen. Echter, dit scenario heeft zich nog niet voorgedaan.

Betalingsregeling

Vanaf oktober 2022 begon de betalingsregeling voor ondernemers met een belastingachterstand tijdens de coronacrisis. Aanvankelijk ging het om meer dan 19 miljard euro aan achterstallige belasting, een schuld die sindsdien met ongeveer 3 miljard euro is verminderd. Ondernemers moeten nu nog meer dan 16 miljard euro terugbetalen.

Staatssecretaris Van Rij verwacht stijging faillissementen.De verwachting is dat het aantal faillissementen zal stijgen als gevolg van deze terugbetalingen. Staatssecretaris Van Rij van financiën verwacht dit ook, hoewel het nog onduidelijk is hoeveel ondernemers het niet zullen redden.

Faillisementen

Er zijn echter gemengde signalen over een mogelijke golf van faillissementen als gevolg van de coronacrisis. Aan de ene kant zijn er veel ondernemers die al direct achterlopen met terugbetalen. Aan de andere kant betalen anderen sneller terug dan verwacht.

Het aantal faillissementen en vrijwillige bedrijfsbeëindigingen ligt op dit moment nog steeds lager dan in 2019.

Andere bekeken ook: Link.