Wandelen tegen woningnood Sandra flikt het (UPDATE)

Sandra Mulder Broca Media
Foto: Broca Media.nl

Purmerend – Sandra Mulder heeft er genoeg van en zwerft al jaren van kennis naar hotel.

Update 21 maart 2023: Sandra heeft gister te horen gekregen dat zij in aanmerking komt voor een containerwoning. Ze is naast dolgelukkig en blij ook heel emotioneel. “Eindelijk een eigen plekkie”, vertelde ze ons. Sandra, heel veel geluk voor de toekomst…

Het begon allemaal een paar jaar geleden. Mulder en haar man besloten uit elkaar te gaan. Daarop begon de zoektocht naar passende woonruimte. Om willen van de financiën, haar dochter en de goede vrede besluit zij het huis te verlaten en bij haar moeder in te trekken.

“Op je vijftigste intrekken bij je ouders is eigenlijk onmogelijk, maar we dachten we gaan het gewoon proberen”, zegt een beduusd kijkende Sandra. Na verloop van tijd was de situatie verre van ideaal en begon een zwerftocht langs kennissen en hotels.

Sandra is een sociaal mens en denkt altijd eerst aan een ander. Dat komt haar in deze duur te staan. Uiteindelijk brengt zij zelfs een aantal nachten in haar auto door. Moederziel alleen verwerkt zij het verlies van haar twee jaar eerdere gestorven vader en komt tot de conclusie dat er iets moet veranderen.

Antikraak

Hierop besluit zij aan te kloppen bij verschillende instanties en hoopt een kans te maken op een antikraakpand. Dat lukt maar lastig. Overal is zij te laat of komt net niet in aanmerking. Na maanden krijgt zij eindelijk een oud klaslokaal toegewezen.

Dolgelukkig neemt zij haar intrek en transformeert de ruimte naar een gezellige woonkamer. Behelpen blijft het natuurlijk wel, maar ze maakt ervan wat in haar vermogen ligt. De ruimte is groot en kil. Soms zit ze op de bank tv te kijken onder een dikke deken omdat er geen verwarming is.

In een soort van algemene ruimte heeft een handige medebewoner een douche gecreëerd. Die moet wel gedeeld worden met een aantal bewoners. Hierbij is kort gebruikmaken van deze luxe de regel. De boiler is net toereikend voor een korte wasbeurt en op de gang staat de volgende badgast al klaar, dus van luxe is in deze absoluut geen sprake.

Toekomst

Toch blijft Sandra opgewekt naar de toekomst kijken. De hoop ooit weer een eigen woning te bezitten houdt haar op de been. Op een ongelukkig moment verstrekt de Gemeente Purmerend de eigenaar van dit schoolcomplex geen verhuur-vergunning meer omdat de oorlog tussen Oekraïne en Rusland een stroom van vluchtelingen op gang brengt die gehuisvest moeten worden.

Met het weinige wat ze heeft trekt ze tijdelijk in bij weer een kennis. En van die kennis naar weer een ander. Uiteindelijk belandt ze noodgedwongen in een hotel. Maar die pret duurt uiteraard maar kort omdat de kosten hiervoor niet zijn op te brengen.

Dan schiet Clup welzijn haar te hulp en weer krijgt ze een tijdelijk klaslokaal toegewezen. Vermoeid maar weerbaar pakt ze haar leven zo goed als mogelijk weer op. Met veel inspanning en hulp van vrienden maakt ze ook hier weer een gezellig thuiskomen van.

Gesloopt

Dan komt de volgende tegenslag op haar pad. Ook dit complex moet worden ontruimd en zal worden gesloopt. Op de plek zal in de toekomst nieuwbouw worden gepleegd en weer staat ze op straat.

Voor de tweede maal schiet Clup Welzijn haar te hulp. Die bieden haar een bed in de Algemene opvang Purmerend. Haar bestaansrecht wordt steeds geringer. Met lede ogen ziet ze dat verschillende panden in de stad al voor langere tijd leeg staan. Overal waar ze aanklopt krijgt ze nul op het rekest. Te laat, niet beschikbaar en in gebruik voor noodopvang voor asielzoekers.

Op het moment dat wij (red) haar voor het eerst spreken heeft ze het plan om van Maastricht naar Den Helder te wandelen. Tijdens deze monstertocht wil zij aandacht vragen voor het ongelooflijk grote probleem waar zij nu al jaren mee te maken heeft.

Aandacht

Om dit te kunnen volbrengen traint ze dagelijks weer of geen weer twintig tot dertig kilometer. De start zal op 1 juni van dit jaar ergens in Purmerend plaatsvinden. Onderweg hoopt Mulder op veel media-aandacht.

Vrienden en familie staan haar ook nu weer bij. De één zorgt voor een wandelkar en een ander voor een lichtgewicht tentje. Onderweg zal Sandra veelal slapen op campings. Een lijst van mogelijke slaapplaatsen is al in een vergevorderd stadium. Waarbij de mogelijkheid open wordt gehouden om onderweg bij diverse particulieren te overnachten.

De woningnood is zo hoog en er zitten zoveel mensen in hetzelfde schuitje als zij, dat ze wel iets moet ondernemen. Juist haar ingetogen persoonlijkheid en het altijd denken aan een ander heeft zijn tol geëist, maar van opgeven is geen sprake.

Bedenkelijk

In de komende weken staat een gesprek met de Gemeente Purmerend gepland voor een tijdelijk wooncontainer. Bedenkelijk zegt ze, “Ze zullen mij toch niet uitnodigen om te zeggen dat ik er weer naast zit!”

Sandra blijven volgen? Dat kan op de Facebook-groep: Klik hier >>> Wandelen tegen woningnood.