Waarom wij stoppen met Stadsverwarming Purmerend

Cees Baerts Broca Media
Foto: Broca Media.nl

Purmerend – Een beetje uitleg kan nooit kwaad en is zelfs gewenst.

Ongeveer twee jaar gelden werden wij van de ene op de andere dag geconfronteerd met de coronapandemie. De wereld verging en wij werden veroordeeld tot achter het glas binnen zitten.

De omzet bij Broca Media klapte in elkaar en wij zochten direct een oplossing voor de eveneens getroffen klanten. Die vonden wij door onze prijzen aan te passen tot 50% van de tot dan geldende tarieven.

Klanten liepen niet weg en wij maakten zelfs gratis video’s voor ondernemers uit heel Nederland. Later hebben wij dat allemaal weer aangepast, maar toen waren we wel twee jaar verder.

Adverteerders

Tijdens deze reorganisatie bedachten wij het “Stadsverwarming Purmerend Klachten Dossier’. Het was een poging om kijkers naar onze website te trekken in de hoop onze adverteerders tevreden te stellen.

De facebook-groep groeide echter zo snel dat binnen veertien dagen ruim 1500 leden waren. Nu moesten wij beslissen hoe wij al die inwoners konden bijstaan. Uiteindelijk waren wij journalisten en geen juristen.

U kent wat dat aangaat de geschiedenis. Zo stonden wij diverse inwoners bij in zaken als: belachelijke incasso’s, bemiddelen bij geschillen en het aanspannen van rechtszaken. Dat heeft een boel kwaad bloed gezet bij Harry Rotgans, verantwoordelijk wethouder en bij Gijs de Man toenmalig directeur.

Compliment

Rotgans heeft inmiddels laten weten er tegen 2026 mee te zullen stoppen en De Man ging met zijn 62 jaar met pensioen. Stemmen fluisteren dat wij daartoe de aanzet toe hebben gegeven. Nou die complimenten nemen wij graag aan.

De strijd begon toen de Stichting in het leven werd geroepen op aanraden van Jaap van den Bosch. Om strijd te voeren heb je financiële middelen nodig. Dus begonnen wij een inzamelingsactie.

In de tussentijd en omdat wij erin geloofde begonnen wij met het schrijven van brieven en het bijstaan van inwoners. Organiseerde een lawaaiprotest en werden vaste klant bij de rechtbank. Met het toenemen van al dat werk, verschoof het werk dat ik voor Broca zou moeten doen naar de achtergrond.

Relatie

Uiteindelijk en na bijna twee jaar vraagt een zakenrelatie mij, “Waar ben jij nou helemaal mee bezig?” Dat was een week of twaalf geleden. Na wat gesprekken onderling maakte wij de balans op.

Wij vroegen om een dubbeltje en kregen een stuiver. Wij organiseerde een lawaaiprotest en er kwamen zes mensen opdagen. Dit terwijl de groep al boven de drie duizend leden zat. Van de zes personen waren er drie van de stichting.

Wij nodigde de hele facebook-groep uit voor een gratis bakje koffie bij de Mac aan de Verzetslaan en er kwam hooguit tien leden opdagen. Ook hier vier van het bestuur.

Succes

Wij vroegen de wethouder Harry Rotgans een e-mail te sturen en de onvrede te laten horen. Nou dat heeft hij geweten. Hooguit 10 e-mail belandden in zijn e-mailbox. Dus ook deze actie was een doorslaand succes.

Kortom de steun vanuit de facebook-groep was om te huilen. Tel daarbij op alle financiële middelen die wij door het riool spoelde door inwoners te helpen uit eigen middelen. En één en drie is vijf.

Mijn relatie had gelijk, “waar was ik nou helemaal mee bezig?’ Tot overmaat van ramp liet de penningmeester ons zitten door zonder opgave van reden of de mogelijkheid haar uitstappen op te vullen, per direct zitten.

Schade

En dan is het nadenken om de schade tot een minimum te beperken. Nou ben ik niet het type wat wegloopt bij de eerste klappen. Maar stoppen met de hele boel was na een week wel duidelijk.

Om mensen heel en in hun waarde te houden. Leek mij een kleine uitleg wel voldoende. De realiteit leert echter dat ook dat niet zo is. Ook nu ligt mijn hoofd op een hakblok en is het gif spuien begonnen.  Maar nu wel vanuit de facebook-groep. Kennen jullie het verhaal van die gebeten hond. Nee! Nou ik wel.

Er zijn nu zelfs lieden die openlijk vragen waar ik de koffie van betaal die ik drink bij de Mac aan de Verzetslaan. Je moet het durven met je bolle hoofd.

De laatste oproep voor een waardig beheerder is door zegge en schrijven één politieke partij beantwoord. De rest neemt niet de moeite om terug te bellen of te reageren. Och ook dat is niet nieuw onder de zon en daar zullen we links of rechts mee moeten leren leven.

Doelstelling

Vandaag geef ik de facebook-groep een ander naam en een andere doelstelling. Waar haal ik het lef vandaan. Nou dat is simpel. Ik heb mij de benen onder de kont vandaan gelopen en gewerkt om inwoners bij te staan.

3500 leden weggooien is geen optie. Vanaf de start heb ik Broca Media niet willen betrekken in de strijd welke wij aangingen met Stadsverwarming Purmerend. Dat ik dat nu wel doe, dat is mijn keuze geweest.

Mocht deze uitleg u niet voldoende blijken. Dan is het niet mijn bedoeling geweest u te benadelen. In dit geval heb ik gekozen voor mijn kleine firma en voor mijzelf. Het overgebleven geld wordt nog gebruikt voor een aantal zaken en tegen het einde van dit jaar heffen wij de stichting op.

Hoekje

Om mijn zaak te redden heb ik vandaag een oproep gedaan mij daar financieel bij te helpen. Verder ga ik niet zitten kniezen in een hoekje. Vechten zit in mijn Amsterdamse bloed.

Het was mij een waardig genoegen. Teruggesteld? Ja, een beetje wel. Het gaat jullie goed.

Mocht u mij willen steunen? Doe dan een donatie. Ongeacht de hoogte hiervan, Het wordt zeer gewaardeerd.

Donatie doen? >>> Klik hier