Waarom toch meisje

Tegen eenzaamheid Broca Media
Foto: Aangeleverd

Purmerend – Laatste trein naar huis.

Opeens gaat de trein langzaam rijden. Op hetzelfde moment dat ik de machinist wil oproepen met de vraag waarom, gaat mijn portofoon over. “Chef, Ik heb net een alarmoproep gekregen over een suïcidaal persoon op het spoor”, klinkt het. Vervolgens rijden we langzaam nog een stukje door en dan opeens staan we stil.

Dan komt er nogmaals een oproep via de portofoon. “Chef, als je de linker deur van de cabine opendoet, dan zie je een meisje op het spoor zitten, ik heb de trein stilgezet en rij geen meter meer”, klinkt het indringend.

Ik doe de deur van de cabine open en daar zit ze, naast het spoor op de grond. Opgetrokken knieën, armen eromheen, haar hoofd weer verstopt tussen haar armen. Alsof ze het juiste moment heeft willen afwachten.

Platgelegd

Het treinverkeer is volledig platgelegd en na toestemming van de dienstleider doe ik mijn gele vestje aan en stap het spoor op, daarna loop ik richting het meisje. Dan zie ik een jongeman over het hek springen die naar het meisje loopt. Hij praat op haar in en haalt haar uiteindelijk over om weer aan de veilige kant van het hek te komen.

Beiden gaan in het gras zitten, ik zie haar betraande gezichtje. Voor mij de bevestiging dat ze geen leuke plannen had deze middag. Dan arriveert de politie die via de NS-meldkamer is gealarmeerd. De rest laat ik over aan de hulpdiensten.

Als ik weer in mijn trein klim, draait het filmpje zich in mijn hoofd nogmaals af. Daar krijg ik het koud en warm tegelijk van. Dit meisje is net zo oud als mijn jongste kanjer. Daarna moet ik een behoorlijk brok in mijn keel wegslikken.

Vragen

Ik blijf echter wel met prangende vragen zitten:

Waarom toch meisje? Wat is er aan de hand dat je deze stap wilde maken? Wat maakt jouw jonge leven zo zwaar, dat je deze beslissing hebt willen nemen?

Blijkbaar was je er nog niet helemaal uit met jezelf, anders was je niet blijven zitten. Op het station aangekomen heb ik nog een gesprekje met de wachtdienst en mijn eigen teammanager.

Onderweg

Onderweg naar huis gaat mijn telefoon. M’n jongste dochter aan de lijn, is alles goed pap, je bent laat thuis!  Alsof ze wist dat er iets gaande was.

En dan ben ik blij dat ik altijd tegen mijn meiden gezegd heb en nog steeds zeg. Hoe zwaar het onderwerp ook is en hoe moeilijk het ook is!  PRAAT…

Dit verhaal is werkelijk gebeurt en mogen wij in overleg publiceren.

Gedeeltelijk Persbericht Gemeente Purmerend.

Van 29 september t/m 6 oktober speciale activiteiten. Doe mee tijdens de Week tegen Eenzaamheid

In de week van 29 september tot en met 6 oktober, vinden er door het hele land speciale activiteiten plaats om extra aandacht te vragen voor het thema eenzaamheid.

Ook in onze gemeente zijn mensen die zich eenzaam voelen. Daarom zeggen wij: kom erbij!

Er is dit jaar extra aandacht voor het thema ‘eenzaamheid en sociaal isolement’. In veel gemeenten worden verschillende activiteiten georganiseerd, daarnaast worden bestaande activiteiten extra belicht. Kijk voor het volledige programma op www.purmerend.nl.