Waardig eerbetoon aan overleden brandweermannen

Ereteken Broca Media
Foto Haico Kats
Purmerend / Beemster – Dit jaar herdachten brandweerlieden door heel Nederland hun collega’s die tijdens het uitoefenen van hun werk om het leven zijn gekomen.

Dit gebeurde landelijk voor de negende keer op rij. De sfeer was enigszins bedompt en de deelnemende mannen en vrouwen aan deze herdenking deden hun werk met uiterste precisie. Het doel was de ontvallen collega’s in waardigheid te herdenken.

De Zuiddijk in de Beemster was tijdelijk moeilijk begaanbaar voor het overige verkeer. Iedereen die passeerde zag dat er iets bijzonders gaande was. Sommige bleven even staan of vroegen naar de reden van dit optreden.

Steun

Teamleider Brandweerzorg cluster Oost, André Siebeling gaf netjes uitleg aan wie daarom vroeg. Ook hield hij nauwlettend een oogje in het zeil en steunde zijn uitvoerende collega’s. Precies om 13:00 uur moest het ereteken gemaakt worden.

Dat teken bestaat uit twee waterstralen die elkaar op ongeveer tien meter hoogte in de lucht kruizen. Onder het ereteken staan een aantal brandweerlieden in vol ornaat opgesteld. De hele plechtigheid duurt exact twéé minuten.

Ontvallen niet vergeten

Brandweerlieden vragen landelijk aandacht voor de risico’s die het vak brandweerman kent. Daarnaast willen zij diegene de hun ontvallen zijn niet vergeten. Door de coronaperikelen was het zeer beperkt mogelijk dit landelijk te organiseren daarom werd er gebruik gemaakt van alle betrokken lokale corpsen.

In elk corps is wel iemand die een collega kent die tijdens zijn werk als brandweerman of vrouw om het leven is gekomen. Dat heeft een enorme impact op hun gezinnen, maar ook op naaste collega’s.

Elke derde zaterdag in juni wordt landelijk stilgestaan bij de overleden brandweerman.