Burgemeester Ellen Van Selm horen zien en vooral zwijgen

Van Selm Padjedijk Broca Media.nl
Foto: Broca Media.nl

Purmerend/Beemster – In de volksmond nu al de grote onzichtbare.

Van Selm werd op de avond van 22 september 2022 benoemd tot burgemeester. Arthur van Dijk, commissaris van de Koning sprak van een prachtige kans. “U krijgt met Ellen van Selm een kundig, betrokken en verbindend burgemeester.”

De opvolger van Don Bijl was een aanwinst en de loftrompet galmde door de gangen van het stadhuis. Onder het toeziend oog van haar familie nam Van Selm de felicitaties in ontvangst. Wij moesten onze handen dichtknijpen met deze benoeming.

De volgende ochtend werd zij geconfronteerd met een gigantische plofkraak op Padjedijk. De aanslag was gericht op juwelier Van Moorselaar. De gevolgschade was enorm en voor Purmerendse begrippen ongekend. Dertien voorgevels van evenzoveel winkels lagen volledig aan puin. Het glas lag door de hele straat en her en der hing gesneuveld glas nog net in de sponningen.

Geweld

Verschillende winkels moesten ten gevolge van het geweld meerder dagen dicht. Daarnaast werden zo’n vijftien gezinnen geëvacueerd. Aannemers en glaszetters hadden hun handen vol aan het weer toegankelijk maken van de panden.

Van Selm stond er vroeg in de ochtend beteuterd naar te kijken en steunde de getroffen winkeliers en bewoners met begrip en de juiste aandacht. Daarmee dwong zij kort na haar benoeming onder de bevolking veel respect af.

Inmiddels zijn we anderhalf jaar verder en is er in onze gemeente veel gebeurd. Bomaanslagen, schietpartijen en berovingen zijn aan de orde van de dag. Naast vraagstukken als asiel en wonen, heeft een burgemeester er de handen aan vol.

In de afgelopen week cumuleert op maandag 12 februari het geweld op straat en zijn er een dode- en zwaargewonde te betreuren. Volgens verschillende media, landelijk als zowel lokaal is het geweld het resultaat van een bendeoorlog tussen jongeren. We spreken dan over mannen in de leeftijd van vijftien tot achterin de twintig.

Politie

Tijdens deze tragische gebeurtenis is er veel politie en hulpverleners op de been. Een politiehelikopter hangt boven de stad om de mensen op de grond te voorzien van informatie. Het is een af- en aanrijden van hulpdiensten, maar Van Selm is in geen velden of wegen te bekennen.

De tekst gaat verder onder de video.

Op 13 februari hangt Harry Rotgans zijn taken aan de Wilgen en vergeet waar die boom staat. Hij struikelt over een opmerking ‘appjes’ te willen verwijderen. Na veel media-aandacht en zelfs landelijk geeft Rotgans er de brui aan. En weer is het Van Selm die schittert door afwezigheid.

Op dezelfde dag geeft de Gemeente een persbericht uit waarin Mario Hegger optreedt in de functie van eerst locoburgemeester. Hierin betreurt hij de vreselijke schietpartij en kondigt het zoveelste cameratoezicht aan. Tevens meldt hij burgemeester Van Selm op de hoogte te hebben gehouden die op dit moment in het buitenland verblijft. Nu weten wij in ieder geval waar ze is, niet in Purmerend.

Citaat uit dat bericht: Heel veel mensen zullen erg geschrokken zijn. We bekijken nu welke maatregelen we moeten nemen. Daarnaast hou ik burgemeester Van Selm, die in het buitenland verblijft, op de hoogte. Ook onze burgemeester spreekt haar afschuw uit over het schietincident en brengt haar medeleven over aan de betrokkenen.’ 

Aan flarden

Op 16 februari wordt er een voordeur aan de Rietdekkerstraat aan flarden geschoten. En ook hier veel politie op de been inclusief team forensisch onderzoek. De buurt en het gebied rondom de woning worden minutieus onderzocht. Ook hier geen spoor van Van Selm.

Betreffende het verblijf in het buitenland deden wij navraag bij de afdeling communicatie van het gemeentehuis. Lag dit buitenlandverblijf in het verlengde van het ambt van Van Selm of ging het om niets meer of minder dan een skivakantie. Deze vragen stelden wij per e-mail en omdat het antwoord uitblijft. Zijn wij zo beleefd om in de middag tegen de deadline nogmaals per telefoon de juiste informatie los te krijgen. Beide pogingen lopen op niets uit. Zowel de e-mail als de telefoon blijven stil.

Terwijl Purmerend zo ongeveer in brand staat, is onze burgemeester onvindbaar. En mocht zij met vakantie zijn, dan is dat haar van harte gegund, maar er braken meerdere burgemeesters voor minder hun verblijf in het buitenland af.

Chaos

Burgemeester Jan van Zaanen brak zijn vakantie af omdat er chaos heerste op het strand van Scheveningen. Ruim 700 personen veroorzaakte veel overlast en kregen een bekeuring. Daarnaast ontvingen ruim 150 foutparkeerders een wielklem.

Het was tweemaal zo druk als normaal en verkeersbegeleiders werden bespuugd en geslagen. De maandag volgend op het toch al tumultueuze weekeind wordt er een jongeman (19) op de pier doodgestoken.

In het AD verklaarde hij: “Samen met onze inwoners, onze ondernemers en onze hulpdiensten wil ik ervoor zorgen dat onze kust, en vooral Scheveningen, weer de badplaats is die zij hoort te zijn: veilig voor iedereen”.

Vuurwerk

Peter den Oudste burgemeester Utrecht zag het einde van zijn vakantie na onrust in verschillende wijken binnen zijn gemeente. Jongeren gooide vuurwerk en een fietsdynamo naar de politie. De dag erna hielden zo’n 150 jongeren de gemoederen en de politie gesteund door de Mobile eenheid flink bezig.

Ook burgemeester Franc Weerwind beëindigde zijn vakantie om rede van geweldsincidenten. Drie steekpartijen en een schietpartij maar ook een gewelddadige overval op een winkel was voor hem voldoende om terug te keren naar Almere. Saillant detail, Weerwind is partijgenoot van Van Selm. Beiden maken deel uit van D66.

Jozias van Aartsen kreeg bakken met kritiek over zich heen na weigering terug te komen. Diverse kranten kopten: ‘Van Aartsen laat weinig horen’, ‘Van Aartsen weigert vakantie af te breken’ en ‘Van Aartsen niet terug voor debat over onrust Den Haag. Vanavond, duidend op de gemeente vergadering krijgt de VVD’er de kans de scherven op te vegen.’ Bron AD.

Aftreden

18.000 duizend inwoners riepen luid om zijn aftreden en tekende zelfs een petitie. Maar Van Aartsen overleefde. Wel moest hij daarna afrekenen met de slechte beeldvorming die was ontstaan door eigen toedoen en buiten de berekening gehouden publieke opinie.

Of het allemaal zover komt met Ellen van Selm is nog maar de vraag. Dat haar goede imago is aangetast blijkens de roep ‘Waar is onze burgemeester’, lijkt ons duidelijk. Purmerend ligt onder vuur en wordt geconfronteerd met diverse grote geweldsuitbarstingen.

Niets ontziende jongemannen bevechten elkaar. Hierbij wordt grof geweld niet geschuwd. Zakenlieden en inwoners worden aan de lopende band beroofd. Autobranden verlichten in de nachtelijke uren menige wijk. Diverse camera-installaties ontsieren de straten en bieden schijnveilheid.

Aangeschoten wild

Daarnaast is het college aangeschoten wild door het opstappen van AOV-wethouder Harry Rotgans. Feit blijft dat deze ex-wethouder een flink aantal grote dossier in zijn portefeuille had. Allemaal zaken die sturing en aandacht nodig hebben.

Laten we hopen dat de loftrompet geen neusfluitje blijkt te zijn.

Anderen bekeken ook >>> Klik hier