Volgens Roy Faber is de toekomst horeca gitzwart

Roy Faber Broca Media
Foto: Cees Baerts

Column – In 2020 begon de Coronacrisis. De horeca werd gesloten op een zondagavond in maart en duurde vele maanden.

Later dat jaar werden we in oktober voor een periode van ruim zeven maanden gesloten. In oktober 2021 weer een lockdown, maar nu in een nieuw jasje. De horeca moet om 17:00 dicht zijn. En voor Hoelang? Dat weet niemand.

Daarmee is de toekomstverwachting gitzwart. De schulden bij ondernemers zijn torenhoog opgelopen. Door beperkingen en maatregelen is de exploitatie vaak niet rendabel meer.

De horeca bouwt altijd een buffer op doormiddel van evenementen. De eerste zonnestralen in de lente en uiteraard de feestdagen later in het jaar. Al bijna twee jaar niet meer mogelijk.

Financieel

Niet alleen zijn ondernemers financieel aan het einde van hun latijn. Ook mentaal zijn horecaondernemer er ernstig aan toe. Normaliter zijn het positieve- en creatieve mensen, maar nu is de energie grotendeels weg.

“We worden niet gehoord, we zijn jojo’s en we zijn blijkbaar niet belangrijk in deze economie”, dat zijn de frustraties die ik dagelijks hoor. “Nog één Lockdown, dan stop ik ermee”.

En ik begrijp het allemaal, want werken loont toch? Nou voor de ondernemers geldt dit al sinds de pandemie niet. Als je bedrijf bijna 14 maanden gesloten is en onkosten doorlopen dan loop je regelrecht een depressieve donkere grot in.

Steunpakketten

Beloftes vanuit het kabinet worden niet waargemaakt. Twee jaar geleden zouden we investeren in de zorg en betere luchtventilatie, helaas is er nauwelijks iets verbeterd. De steunpakketten voor de horeca zijn bij lange na niet voldoende. En op langere termijn zoals nu zelfs erbarmelijk. Niet zoals beloofd ruimhartig, maar schieten schromelijk tekort

Iedere maand moet er gemiddeld 30% bijgelegd worden, vaak uit eigenvermogen. De grootste pijn bij ondernemers ligt bij de huur en het personeel. Die kosten lopen gewoon door en worden niet of onvoldoende gecompenseerd.

Steunpakketten vaak veel later gecompenseerd dan er gecommuniceerd wordt. Soms duurt het maanden voordat een ondernemer ook maar iets uitgekeerd krijgt. Qua toekomstbeeld omtrent de horeca ben ik momenteel erg negatief, maar je kan het ook realistisch noemen.

Pandemie

Waar het nu naar uitziet, zolang we in deze pandemie zitten, verwacht ik dat de horeca zes maanden geld kan verdienen en zes maanden niet. Wat zal resulteren in heel veel faillissementen.

De uitgestelde Belasting moet vanaf 1 oktober 2022 worden ingehaald. Dat naast de reguliere b.t.w wordt dat een hele lastige operatie voor ondernemers. Er zullen jaren komen waarin weinig budget overblijft voor goed opgeleid personeel.  Ook zullen investeringen en innovatie achterblijven.

Naast de b.t.w komen er nog tal van uitdagingen die ons zullen blijven achtervolgen. Veel ondernemers moeten immers de ontvangen steun terugbetalen.

Omzetverlies

Het bleef vaak nattevingerwerk hoeveel omzetverlies een ondernemer daadwerkelijk zou lijden. Veel ondernemers vroegen gedwongen meer steun aan omdat zij simpelweg cashflow nodig hadden.

Er kwam geen geld binnen! Het is hetzelfde als de kraan thuis. Elke dag bij het tandenpoetsen komt er water uit, maar bij ons was de kraan ineens dicht. Niemand heeft dit eerder meegemaakt!

De COVID-19 pandemie is verwoestend voor veel sectoren, maar de horeca staat voor ontmoeten en dat is precies het tegenovergestelde van deze crisis.

Inflatie

Naast deze crisis staat ons nog veel meer te wachten, de inflatie stijgt naar recordhoogten en de marges in de horeca die al feitelijk jaren te kwetsbaar waren, worden nu nog dunner. De ondernemer moet zijn prijzen flink opschroeven maar of gasten dit allemaal gaan slikken is maar de vraag.

Vroeger nam iemand een uitgebreid menu. Tegenwoordig is het een hoofdgerecht en koffie in plaats van een: lekker voorgerecht, nagerecht en speciale koffie. Ook zien we de lunch toenemen en het diner afnemen.

Klanten kunnen namelijk twee keer lunchen van de uitgave van een diner, je merkt dat gasten calculeren en daarnaar handelen. Kortom het worden spannende tijden voor de uitbaters.

Schulden

De schulden moeten worden ingehaald, maar winst maken in deze situatie is vrijwel onmogelijk. Het is niet te hopen dat het kabinet in 2022 de steunpakketten verder versoberen. Want dat is de laatste zuurstof waar wij naar happen. Verdrinken doen we al, maar geef ons alstublieft nog wel wat zuurstof!