Vlaggen 5 mei 2020 in Purmerend

Bevrijding Broca Media
Foto: Dirk Bakker
Purmerend – Het 4 en 5 mei Comité Purmerend en de gemeente hebben samen met de winkeliers het initiatief genomen om vanaf 5 mei de Peperstraat weer vol te hangen met onze nationale driekleur.

Op 5 mei vieren we dat ons land 75 jaar geleden bevrijd werd van de bezetting. De vreugde  was groot, ook in Purmerend. Zes mei 1945 was het eindelijk zover: de geallieerden arriveerden in Purmerend. Zij werden onthaald op de Kaasmarkt. De Peperstraat was toen rood-wit-blauw gekleurd met de vele vlaggen.

5 mei 2020

Waar we normaal in ons land samen herdenken en onze vrijheid vieren, maken we dit jaar 4 en 5 mei vanuit huis mee. We blijven namelijk nog steeds zoveel mogelijk thuis om het coronavirus onder controle te krijgen. Herdenkingen, festivals en vrijmarkten: het mag en kan nog niet, de gezondheid van iedereen staat op één. Maar herdenken en vieren van onze vrijheid zullen we ook deze keer, voor de 75e keer in de geschiedenis, doen.

5 mei-concert

Ter vervanging van het jaarlijkse 5 mei-concert maakt de NOS in samenwerking met het Nationaal Comité een uitzending vanuit de foyer van Theater Carré in Amsterdam. Simone Kleinsma, Roel van Velzen, mezzosopraan Maria Fiselier en violiste Noa Wildschut maken daar hun opwachting, op een bijzondere manier begeleid door het Metropole Orkest. Daarnaast geeft presentator Simone Weimans een overzicht van de hoogtepunten uit de 5 mei-concerten uit het verleden. De NOS zendt de bevrijdingsspecial om 20.35 uur uit op NPO 1.