Vijf verdachten aangehouden voor grootschalige belastingfraude

Politie Broca Media
Foto: Broca Media.nl

Waterland – De FIOD heeft op dinsdag 4 juli in een strafrechtelijk onderzoek naar belastingfraude vijf verdachten aangehouden en twee panden doorzocht.

De vijf mannen (36, 42, 43, 61 en 71) uit Amersfoort, Den Haag, Haarlem en de gemeenten Alphen aan den Rijn en Waterland zijn overgebracht naar politiebureaus voor verhoor. Ze worden verdacht van het opzettelijk doen van onjuiste aangiften omzetbelasting, valsheid in geschrift en witwassen. De woning van de 42-jarige man uit Den Haag en een bedrijfspand in Den Haag zijn doorzocht waarbij beslag is gelegd op digitale en fysieke administratie.

Omzetbelasting

De verdachten hielden zich vermoedelijk bezig met grootschalige en stelselmatige fraude met negatieve aangiften omzetbelasting. Het strafrechtelijk onderzoek van de FIOD startte na een signaal van de Belastingdienst. Tijdens het onderzoek kwamen 28 bedrijven in beeld.

Om de fraude mogelijk te maken benaderde de 42-jarige man diverse katvangers die namens de ondernemingen onjuiste aangiften omzetbelasting deden. Aan de katvangers werd een percentage van de teruggaven van de omzetbelasting in het vooruitzicht gesteld.

Facturen

Ter onderbouwing van de negatieve aangiften werden vermoedelijk valse facturen aan de Belastingdienst overlegd. In totaal hebben de verdachten 2,5 miljoen euro ten onrechte geclaimd waarvan 1,2 miljoen door de Belastingdienst is uitbetaald. Vermoedelijk werd de luxe levensstijl van de Hagenaar met dit geld bekostigd. Het onderzoek staat onder leiding van het Functioneel Parket.

Anderen bekeken ook: >>> Klik hier