Videoregistratie dag van de Alfabetisering 2019

Karin Giphart Broca Media
Foto: Broca Media
Purmerend – Medio september 2019 maakten wij deze prachtige videoregistratie van de dag van de Alfabetisering voor de gemeente Purmerend en de Bibliotheek Waterland.

Plaats van handeling was de bibliotheek aan de Waterlandlaan. Onder leiding van Karin Giphart werd er door een aantal genodigde openhartig gesproken met Wethouder Harry Rotgans. De dagelijkse moeilijkheden zijn groot voor mensen die moeite hebben met lezen en schrijven.

De snelheid van onze maatschappij is groot en wij staan niet altijd stil bij de problemen die deze groep mensen ervaart. Denk maar aan digitale mededelingen op de vele tv-schermen die wij dagelijks tegenkomen. Zelfs bij de huisarts is in de wachtkamer een scherm met daarop deels informatie en deels wetenswaardigheden die het wachten moeten verkorten.

Dyslecten

In Nederland heeft een op de vier personen moeite met lezen. Deze mensen worden in de volksmond Dyslecten genoemd. Vroeger heette dat leesblind en daarmee was het stempel gedrukt. Dat deze mensen absoluut niet dom zijn blijkt wel uit de lange rij prominenten: Leonardo DaVinci, Einstein, John Lennon, Steven Spielberg en Wubbo Ockels.

De gemeente Purmerend en de Bibliotheek Waterland vragen elk jaar aandacht voor deze vorm van taalachterstand. Hierbij ligt de nadruk op, “kom ervoor uit.” Schaamte is de grootste oorzaak waardoor deze mensen zich niet bekend durven te maken. Harry Rotgans is een voorstander van openheid. “Als de mensen er zelf niets aan doen, dan verandert er ook niets.”

Openhartig

Broca Videoproducties maakte de onderstaande videoregistratie. In deze video geven Danielle Schrumf van het Nl plein (Bibliotheek Waterland) en Sophie Kok van de stichting lezen en schrijven openhartig hun mening en delen zij enige adviezen.

Voor een goed advies betreffende dyslectie kunt u terecht bij de gemeente Purmerend en de Bibliotheek aan de Waterlandlaan.