Verhitte discussie ‘de Woonplek’

Tijs Kroese Broca Media
Foto Dan Photogeek
Purmerend – Afgelopen week vond op 5 februari een openbare vergadering van de commissie Samenleving plaats. Plaats van handeling, de raadzaal op het Stadhuis.

De opkomst was groot en de gemoederen verhit. Daar was op gerekend, want de beveiliging was hoog. In de raadzaal heerste een licht voelbare spanning en de bezoekers waren druk met elkaar in gesprek.

Na de eerste sprekers moest commissievoorzitter Patrick Blokzijl een aantal malen de zaal tot orde manen. De sprekers wisselden elkaar af met voor- en tegenstanders. Han Jetten van Leviaan kreeg de meeste kritiek te verduren.

32 messteken

André Fleere bracht daarentegen de meest persoonlijke inbreng ten gehore. Zijn toenmalige vrouw werd met 32 messteken om het leven gebracht door haar eigen zoon op 6 januari 2014. Duidelijk geëmotioneerd deed hij zijn relaas waarom de beslissing hier een Woonplek te realiseren, naar zijn menig, niet juist zou zijn.

De bezwaren uit de wijk Klein Where zijn groot tegen de komst van ‘de Woonplek’. Verschillende bewoners deden met de grootste moeite hun verhaal. De angst en woede zit er goed in bij sommigen.

Petitie

Nancy de Rooij-Brand is een petitie gestart en zal er alles aan doen om de bouw van ‘de Woonplek’ op deze plaats te voorkomen. Samen met buurtbewoners en een klein leger aan advocaten heeft zij de plannen al op de plank liggen.

De raad luisterde zoals gewoonlijk beleeft naar alle sprekers zonder al te veel vragen te stellen. Alleen Nicole Moinat van de PVV en Manja van der Weit van de VVD, stelden de sprekers enige vragen. Waarbij de PVV op de persoonlijke ervaring en de VVD meer op de procedurele ervaring doelden van de betrokkenen.

Inhoud

Nicole Moinat, geslepen als altijd, verwees nog even naar een brief die was ondertekend door Han Jetten van Leviaan, waarbij het even leek of hijzelf geen kennis had van de inhoud. Die actie resulteerde in een staande ovatie voor Moinat.

Van der Weit wilde wel weten wat er met de door de bezoekers ingevulde bonnetjes was gebeurd. De raad had namelijk alleen maar een samenvatting verstrekt. Niet correct stelde van der Weit, “ik wil de procedure zien die gevolgd is.”

Wethouder Thijs Kroese heeft na deze avond dan ook nog heel wat uit te leggen.

Ook een mening, laat het ons weten.