Van beroepskeuze adviseur tot burgemeester van Purmerend

Teun Van Dam Broca Media
Foto Broca Media
Purmerend – Theun van Dam was burgemeester van 1988 tot 2002. Velen kunnen zich deze warme man nog herinneren als de dag van gister.
Herhaling van het Stadsgesprek uit 2019.

Theun van Dam begint zijn politieke carrière in Zaandam. Hij had destijds twintig minuten de tijd om te beslissen of hij wethouder wilde worden. Uiteindelijk stapte hij over naar Purmerend om daar zestien jaar lang de burgemeester te zijn.

Onder zijn leiding werken viel niet altijd mee, hij kon nog weleens narrig zijn. Toch denken heel wat inwoners met veel plezier aan deze man met zijn donkerbruine stem terug. Ook verscheen hij nog wel eens waar je hem niet zou verwachten.

Sociaal media

Van Dam vond het belangrijk te weten wat eronder de bevolking speelde. ‘Je moet weten wat er speelt”, is zijn standpunt. Waarbij de snelheid van sociaal media een weloverwogen beslissing nog weleens in de weg kan staan. “Er is steeds minder tijd om nog even met elkaar in gesprek te gaan.”

Van Dam is na zijn pensionering veel op reis geweest en leest tegenwoordig graag. Vooral Geert Mak is één van zijn favorieten. Wat weinig mensen weten is dat het van Damplein naar hem vernoemd is. Het winkelcentrum Weidevenne is gelegen aan het Van Damplein.

Warme persoonlijkheid

Onze redactie was onder de indruk van deze warme persoonlijkheid die er alle tijd voor nam om met ons in gesprek te gaan. Het resultaat mag er zijn. Een mooi portret van een markante Purmerendse burgemeester was het gevolg.

Het Stadsgesprek wordt altijd opgenomen bij Restaurant Spijkerman aan de Neckerdijk.