Twee geveltoeristen 23 meter hoog boven de Waterlandlaan

BOSE-Gebouw Broca Media
Foto Joey verf
Purmerend – Op de kruising Waterlandlaan – Gorslaan zijn vandaag twee luchtacrobaten hoog boven de grond bezig met het vervangen van een set 5G antennes.

Voor de deur van het BOSE-gebouw staat een hoge hijskraan. Op het dak twee monteurs van de firma Cohitsn die in opdracht van Alfatech telecom Amersfoort 5G antennes vervangen. Menig voorbijganger blijft staan en huivert bij het zien van hun capriolen.

Als Daniël Lether, één van de monteurs later veilig op de grond staat, spreken wij met hem. Deze twintiger werkt dagelijks op grote hoogte en draait zijn hand er niet meer voor om. Trots laat hij ons zijn veiligheidstuig compleet met helm en handschoenen zien. Samen met een collega heeft hij vandaag de antennes op het BOSE-gebouw vervangen in opdracht van T-Mobile.

Daarnaast worden er nog in de komende weken een aantal radioversterkers vervangen en wat onderhoudswerk gedaan. Daniël is ervan overtuigd dat dit heel veilige systemen zijn. Vriendelijk en geduldig legt hij uit dat deze antennes werken op de 700Mhz, een frequentie die al langer gebruikt wordt.

Zendkracht

Bovendien is het signaal wat nodig is voor een mobile telefoon niet zo sterk. De zendkracht van de nieuwe antennes wordt er niet groter op. De 700Mhz is over het algemeen niet de frequentie waar mensen bang voor zijn. Hij wist ons ook te melden dat de hogere frequenties pas vanaf 2022 geïnstalleerd gaan worden.

De 26 Giga hertz waar de mensen bang voor zijn is nog een redelijk onbekend gebied. Tegen de tijd dat we die gaan installeren en gebruiken zijn we een flink aantal jaren en onderzoeken verder. De 5G zendtechniek wordt ook gebruikt op bestaande frequentie’s voor 2G, 3G en 4G. Door de Europese Unie zijn drie voorkeursfrequenties voor 5G bepaald. Te weten: 700 megahertz, 3,5 gigahertz en 26 gigahertz.

Defensie

Daarnaast kunnen de huidige 4G antennes ook gebruikt worden voor 5G-toepassingen. De frequenties voor 5G worden nu nog gebruikt voor andere toepassingen. Zo wordt de 3,5 gigahertz in Nederland gebruikt door Defensie en satellietcommunicatie. De 26 gigahertz-wordt gebruikt voor straalverbindingen. Door de frequenties met elkaar te combineren biedt 5G nieuwe toepassingsmogelijkheden.

Daniel Lether Broca Media

Even na 16:30 uur waren de werkzaamheden voor vandaag klaar en gingen de mannen vrolijk zwaaiend naar huis. Waar ze morgen uithangen is nog niet bekend.