Tribute muziekant Rob van Oosten het dak P3 eraf

The Fifties Broca Media
Foto: Lola Eradus

Purmerend – Afgelopen vrijdagavond werd het overlijden van motivator en muzikant Rob van Oosten herdacht.

De avond kwam rond 20:00 uur rustig opgang, maar na enkele minuten stond de zaal volledig op zijn kop. De aftrap werd gedaan door commercieel directeur Rob Bout. Aan hem de schone taak het gat te vullen wat Rob door zijn overlijden heeft achtergelaten.

Bout duidelijk zoekend naar woorden kon zijn emoties nog maar moeilijk verbergen. Onwennig stond deze verbinder ten overstaan van een drukke zaal als aan de podium-grond genageld.

Na het noemen van een viertal namen van mensen die de taken van Van Oosten overnemen, kwam de rust in zijn hoofd terug. Duidelijk aangemoedigd door de ongelooflijk goede sfeer kreeg de avond zijn bestemming en klonk het eerste luide applaus.

De hemel

Hoe dan ook Rob van Oosten werd meerdere malen geëerd door naar de hemel te wijzen. Op die momenten werd iedereen ermee geconfronteerd dat Van Oosten een hele belangrijke rol heeft gespeeld in de ontwikkeling van onder andere het Muziekcafé.

Zijn rol is voor iedereen van groot belang geweest en het gemis zal nog lang doorklinken. Nadat Bout het podium had verlaten was het de beurt aan The Fifties. De vier man sterke formatie starten met een korte inleiding en dankwoord aan de vele bezoekers.

De tekst gaat onder de video verder.

Leadzanger Hans van Oorspronk zocht niet naar woorden, maar naar ervaringen. Hij wilde vooral benadrukken dat veel van het repertoire afkomstig was van de hand van Van Oosten. Na het laten klinken van de eerste muzieknoten ging het dak er compleet vanaf.

Basklanken

Bassist Dick van t Hoog speelde als nooit tevoren en vulde elke centimeter van de P3 met zijn donkere basklanken. Samen met drummer Peter Pronk bepaalde hij het ritme van de band en de avond.

Dick Bakker zat als gewoonlijk achter de toetsen. Zijn karakteristieke hoofd, lange haren en zonnebril staan garant voor blues en good feeling. Aangevuld met de weergaloze solo’s van gitaarrist Ron ter Schegget kon de avond niet meer stuk.

Na een weergaloos optreden brak enige paniek uit toen de zaal om meer vroeg. Een toegift was hierdoor onvermijdelijk. “Maar wat moeten we dan spelen”, vroegen de bandleden zich af. Dat was altijd de taak van de onvervangbare Rob van Oosten geweest.

Enthousiasme

Na enige momenten herpakten The Fifties zich en speelde vol overgave het laatste nummer van de avond. Hun bijdrage werd meer dan gewaardeerd. Het publiek was duidelijk tevreden en liet dat zichtbaar merken. ‘Werd Van Oosten gemist?’, ja natuurlijk, maar het niet te temmen enthousiasme overwon uiteindelijk.

Na The Fifties maakte de rappers Vano en Split hun opwachting. Ritmische klanken en klinkende teksten vulde de P3 in alle vezels. Vano vertelde dat Van Oosten het nummer Cowboy Billy Boem wel aardig vond. De goedkeuring van het publiek was er niet minder om.

Na hun optreden werden zij opgevangen door P3 mensenmens Rob Bout. Hij was duidelijk onder de indruk van de prestatie van beide mannen. Saignant detail. Artiest Vano is Bart van Oosten de zoon van Rob. En rapper Split, de zoon van Ron ter Schegget.

Huisband

De avond werd als gebruikelijk afgesloten door de huisband. Een geweldig initiatief om verschillen amateur artiesten een kans te geven op te treden voor publiek.

Geholpen door het wegvallen van de meeste corona beperkingen, was het een avond om niet snel te vergeten. Van verschillende bezoekers vernamen wij dat zij zeker vaker zouden terugkomen om samen te genieten van heerlijke muziek.

De P3 bewees maar weer eens hoe belangrijk cultuur is in onze samenleving. Muziek verbindt, brengt mensen samen en geeft het leven kleur.