Transformator boosdoener warmte onderbreking

Mihlo Baerts asbest
Foto Mihlo Baerts
Purmerend – De grote stroomstoring van gisteravond zorgde voor veel overlast en onbegrip. Rond de 7000 duizend huishoudens en bedrijven kwamen daardoor minuten lang zonder stroom en communicatie te zitten.

Rond 19:39 uur viel een tussenstation aan de Kwadijkerkoog door een storing uit. Hierdoor kwamen veel bedrijven en huishoudens zonder stroom te zitten. Eén van die bedrijven was Stadsverwarming Purmerend met behoorlijke gevolgen voor de warmtevoorziening.

Veel huishoudens probeerde verwoed het storingsnummer van Stadsverwarming te bereiken. Ander probeerde de internetsite van SVP te raadplegen, maar alles zonder resultaat. Ook hier speelt de stroomstoring parten waardoor zendmasten en ander communicatieverkeer tijdelijk platligt.

Paniek

De paniek was groot toen de brandweer uittrok om een brand te bestrijden aan de Newtonstraat. Op sociaalmedia vlogen de berichten over en weer. Terwijl steeds grotere delen van Purmerend zonder warmte kwamen te zitten. Maar wat gebeurde er nou echt.

De stroomstoring begon in een transformatorhuisje aan de Kwadijkerkoogweg. Daar ging een essentieel onderdeel voor het verdelen van de hoge stroom kapot. Op dit onderdeel komt 50.000 volt binnen en verdeelt dit naar de wijken rond de 10.000 volt. Vanuit kleinere transformatorhuisjes wordt dan de stroom verdeelt naar de woningen.

Liander

Op het moment van deze storing krijgt Liander, de netwerkbeheerder een automatisch berichtje. Daarop wordt vrijwel direct actie ondernomen door een hulp transformator in te schakelen. Daar is in dit geval niet meer dan vijf minuten voor nodig geweest.

De gevolgen zijn echter groter dan aanvankelijk gedacht. Onder de 7000 huishoudens en bedrijven vallen functies weg. Zo gaan er bij veel bedrijven brand en inbraakalarmen af. Maar ook computersystemen weigeren dienst door het ontbreken van de nodige stroom. En bij de Stadverwarming vielen de ketels en computers stil.

Stadsverwarming

En bij de laatste wordt de link gelegd van het disfunctioneren. Veel mensen zonder warmte of warmwater deden op Sociaalmedia hun beklag. Terwijl Stadverwarming er part nog deel aan heeft. Het enige wat Stadverwarming kan is afwachten wanneer de stroomvoorziening weer opgang komt en dan actie nemen.

Stadverwarming laat weten: “Rond 20:00 uur is er een stroomstoring geweest waardoor de productie-installatie opnieuw gestart moest worden. Dat neemt enige tijd in beslag voordat alle leidingen in de stad weer op druk zijn.”

Overuren

“Ook de website is ten gevolge van deze storing tijdelijk niet bereikbaar geweest. Na ongeveer een uur is alles weer bij het oude. Dat de storingsdienst op dat moment nog overuren draait moge duidelijk zijn.”

Liander laat ons weten het defecte onderdeel binnenkort te gaan vervangen. Op dit moment draait de stroomvoorziening op een tweede ‘backup’ systeem.

SOS

Voor storingen is normaal gesproken 24/7 Stadsverwarming bereikbaar op het nummer 0900-9807.

Storingen worden indien mogelijk altijd vermeld op de site: www.stadsverwarmingpurmerend.nl onder het kopje ‘stroringcheck’.

Voor calamiteiten is Liander 24/7 bereikbaar onder no: 0800-9009