Thijs Kroese keert niet terug als wethouder bij gemeente

Thijs Kroese Broca Media
Foto: Broca Media

Purmerend – Kroese heeft op 11 januari de gemeenteraad geïnformeerd over zijn aanstaande vertrek.

Thijs Kroese: ‘De afgelopen periode ben ik afwezig geweest in verband met overspannenheid. Deze tijd heb ik gebruikt om te herstellen. Dat is gelukt: ik zit weer vol energie. En toch keer ik niet terug als wethouder. Mijn passie voor de stad en het werk dat we voor onze inwoners doen is zo groot, dat ik mij daarvoor altijd meer dan 100% zal willen inzetten. Dit is werk dat ik vol overgave wil doen, of helemaal niet. Ik ken mezelf goed genoeg om te weten dat er voor mij geen andere manier is. Daarbij komt dat ik de afgelopen periode extra heb gemerkt dat de werkdruk ervoor heeft gezorgd dat ik de laatste jaren thuis – met twee jonge kinderen van 10 en 8 – veel heb gemist. De combinatie van die factoren maakt dat ik dat in deze fase van mijn leven niet meer wil.’

Vertrouwen

‘Natuurlijk, dit besluit doet pijn. Omdat de kiezer zijn vertrouwen in mij heeft uitgesproken, terwijl ik dat nu niet waar kan maken. Omdat ik het gevoel heb dat ik een geweldig team van mensen – college en ambtenaren – in de steek laat, terwijl we jarenlang voor elkaar door het vuur zijn gegaan. En toch neem ik dit besluit met vertrouwen. Vertrouwen in mezelf, omdat ik er niet aan twijfel dat ik mij straks “gewoon” weer als jurist voor een mooi doel in kan zetten. Maar vooral ook vertrouwen in Purmerend. De gemeente wordt bestuurd door een sterke gemeenteraad, met een evenzo sterk college en een fantastische ambtelijke organisatie waar we als bestuur trots op moeten zijn. Mijn dank gaat uit naar iedereen waar ik mee heb samengewerkt, in het bijzonder naar Natalie Saaf die mij de afgelopen periode uitstekend heeft vervangen.’

Opvolger

Natalie Saaf vervangt Kroese sinds eind oktober als tijdelijk wethouder en blijft dit tot medio februari doen. De PvdA zal binnenkort een opvolger voordragen om Thijs Kroese definitief op te volgen. Kroese zal tijdens de raadsvergadering op 26 januari 2023 afscheid nemen van de gemeenteraad.