Thijs Kroese en de PvdA zetten vol in op wonen

Thijs Kroese Broca Media
Foto: Broca Media

De Partij van de Arbeid wil de woningnood in Purmerend vooral bestrijden met de bouw van nieuwe, betaalbare woningen.

‘Daar zetten we de komende periode vol op in’, zegt Thijs Kroese, lijsttrekker voor de PvdA en wethouder wonen. Kroese omschrijft zichzelf als een familiemens. Zijn kinderen mogen niet merken dat hun vader in het weekend werkt. Daarom zet hij zaterdag en zondag zijn wekker op zes uur ’s ochtends zodat hij zijn stukken kan lezen voordat de kinderen hun bed uitkomen.

Inmiddels zijn ze 7 en 9 jaar en stellen ze soms vragen over zijn werk als wethouder, vooral in verkiezingstijd als ze het gezicht van hun vader als lijstrekker op de borden langs de weg zien hangen. Dan gaat het gesprek ook over politieke zaken. Dat helpt Kroese ook om onderwerpen helder te krijgen.

“Kinderen kunnen politieke zaken klein en inzichtelijk maken. Tijdens een fietstocht met mijn kinderen zagen we dat bomen plaats moesten maken voor plek om te wonen. Mijn zoon zei dat het goed is als er op zo’n plek niet te veel bomen staan. Dat antwoord is ook de uitkomst geworden van het gesprek in de gemeenteraad. Dat vind ik fantastisch.”

Dorps

Kroese groeide vanaf zijn derde op in Purmerend en beschouwt de plaats als ‘zijn stad’. “Tijdens mijn studie woonde ik wel in Amsterdam, maar ik ben daarna zo snel mogelijk weer teruggekeerd. Het dorpse gevoel van thuis ervaar ik hier.”

Thijs is politiek actief geworden omdat hij iets voor de stad wilde doen. Hij stond op het punt om te solliciteren naar een baan als rechter, maar de verkiezingen voor de gemeenteraad zag hij als kans om mee te besturen in Purmerend.

Begin dit jaar werd Kroese verkozen tot beste bestuurder van Noord-Holland. Stemmers noemden hem ‘een jonge wethouder die dingen voor elkaar krijgt’. “Dat is een mooi compliment. Niet alleen voor mij persoonlijk, maar ook voor het bestuur van Purmerend. Want we krijgen niks voor elkaar als we het niet samen doen.”

Uitdaging

De woningnood ziet Kroese als de grootste uitdaging voor Purmerend. “Dit is een probleem dat iedereen voelt, zowel bestuurders als bewoners. We willen op een goede en leefbare manier woningen toevoegen aan de stad om de woningnood te bestrijden.”

De tekst gaat verder on de video.

Dit is afgelopen periode goed gelukt, met de bouw van 5800 woningen waarvan 2100 sociale huur. Dit is volgens Kroese meer dan was gepland, vandaar de slogan van de PvdA ‘veel beloofd, meer gedaan’. “We hebben ook gewerkt aan maatregelen voor doorstroming, waardoor er meer woningen vrijkomen.”

Soms is het woondossier lastig, beaamt Kroese. “Het is spannend als er een plan de wijk ingaat om een schoolgebouw van één verdieping te vervangen door een flat met drie verdiepingen. Voor omwonenden komen dan zaken in het geding zoals uitzicht, privacy en zonlicht in de tuin.

Dilemma

Dat soort bezwaren spelen altijd bij nieuwe ontwikkelingen”. Volgens Kroese is het belangrijk om de dillema’s en afwegingen zo open mogelijk op tafel te leggen. “We luisteren naar bezwaren, maar houden ook rekening met andere belangen. We moeten een keuze maken en kunnen niet iedereen blij maken.”

Ook de leefbaarheid is belangrijk, vindt Kroese. “Een gebouw met 150 appartementen en twaalf verdiepingen kan een mooie oplossing zijn voor een stad, maar dit kan niet in een landelijk gebied zoals Purmer-Zuid-Zuid. Dat gebied willen we leefbaar houden met ruimte voor natuur en recreatie, zoals het Purmerbos dat uitnodigt om doorheen te wandelen en te fietsen.

We moeten dus niet alleen investeren in woningen, maar ook in voorzieningen zoals parken waar mensen de rust kunnen opzoeken. We kunnen niet alleen huizen bouwen. Er hoort echt meer bij.”