Tevredenheidscijfer Stadsverwarming blijft de gemoederen bezighouden

Mens erger je niet Broca Media
Foto: Pixabya
Purmerend- Al eerder schreven wij over het genoemde tevredenheidscijfer van Stadsverwarming Purmerend.

Het klopte destijds niet en het klopt nu niet. Ditmaal is het de bewonersvereniging van Intermaris die een onderzoek doet onder haar leden. Na overleg met de heer George van der laan is besloten delen van het oorspronkelijke bericht te plaatsen op Broca Media.

–Begin van het bericht—

Enquête bij leden HV InterWhere

Het is niet voor het eerst dat er een onderzoek wordt gedaan naar de tevredenheid over de Purmerendse Stadsverwarming. Het project “Purmerend Aardgasvrij” van de gemeente loopt al een poosje. Dat Nederland in 2050 energieneutraal moet zijn is bekend.

Dat Purmerend als eerste gemeente zo ver wil zijn, vinden wij natuurlijk overbodig. Ga wel overwogen te werk en geef de inwoners een goede/neutrale voorlichting over de alternatieven voor warmtelevering. De gemeente wijst iets te nonchalant de burgers richting Stadsverwarming. Isolatie is nog steeds het belangrijkste middel om minder energie te verbruiken.

Het warmtenet van Purmerend heeft een paar grote nadelen waaronder de Hoge Temperatuur leidingen. Dit mag vooral niet meer geleverd worden bij nieuwbouwwoningen. Stadsverwarming legt nog steeds deze leidingen aan en zelfs naar de Beemster voor nieuwbouwwoningen. Sommige geleerden noemen dit een “milieudelict”.

Het verlies aan warmte onderweg is zeker 35%; natuurlijk moeten gebruikers dit betalen. Verder laten we de milieuproblematiek hier even achterwege omdat het een huurdersvereniging zuiver moet gaan om de “woonlasten” van huurders en natuurlijk alle gebruikers. 

Alle leden van InterWhere hebben de enquête per brief ontvangen maar u kunt ook digitaal reageren op: woonbondonderzoek.nl/interwhere Stadsverwarming Purmerend (SVP) is de duurste warmte leverancier.

Zie hiervoor onderstaand staatje en artikeltje zoals gepubliceerd door de Nederlandse Woonbond.

Maximale kosten gemiddeld €1.396

Een gemiddeld huishouden gebruikt 30 GigaJoule (GJ) warmte per jaar. Bij een warmteverbruik van 30 GJ komen de totale kosten inclusief het vastrecht neer op €1.396 per jaar als het maximumtarief van ACM wordt berekend. Alle grote warmteleveranciers hebben hun prijs lager vastgesteld. ‘Ennatuurlijk’ is de goedkoopste en ‘Stadsverwarming Purmerend’ de duurste. SVP zit bijna op het maximumtarief en totale kosten stijgen ook het meest.

Leverancier Totale kosten (30 GJ) Verschil met maximaal ACM-tarief Verschil met 2020
Ennatuurlijk € 1.224 12% lager 2,2% lager
HVC € 1.240 11% lager 0,2% lager
Vattenvall € 1.271 9% lager 1,4% hoger
Eneco € 1.294 7% lager 1,2% hoger
SVP € 1.334 4% lager 3,8% hoger

Relatie tussen warmte en gas oneerlijk

De ACM bepaalt de maximale tarieven op basis van een berekening. Daarbij gaat ACM uit van de kosten als je op gas zou stoken. Dit heet de Niet-Meer-Dan-Anders (NMDA) methode. Omdat de gasprijs als basis wordt gebruikt, komt de extra energiebelasting op gas ook in het warmtetarief terecht. De Woonbond vindt dat een slechte zaak.

De hogere belasting op aardgas is immers bedoeld om mensen te prikkelen van het gas af te gaan. Dan is het niet logisch dat mensen die warmte in plaats van gas afnemen daar geen voordeel van hebben.

Door afleverset duurder uit

Huurders met een individuele aansluiting moeten bij warmtelevering de afleverset ook zelf betalen. Bij gas zitten de kosten voor een cv-installatie in de huur. Daardoor pakt het warmtetarief voor huurders meestal duurder uit dan wanneer zij op gas zouden verwarmen.

–Einde bericht—

Bron: Interwhere bewonersvereniging. Met dank aan de heer George van der Laan.

https://www.brocamedia.nl/tevredenheidscijfer-stadverwarming-purmerend-verpulverd-door-onduidelijkheid/