Tegen de richting inzwemmen niet voor watjes

Zwijgen is goud Broca Media is beter
Foto: Pixabay

Column – Een column of een scherp artikel schrijven is tegenwoordig linke business. Voor je het weet heet je Wappie.

Journalisten en schrijvers werden vaak, ‘de luis in de pels genoemd.’ Maar wie het aandurft om vandaag de dag kritisch te zijn naar grote bedrijven of de politiek moet zich wel realiseren, dat het wonen in een caravan ook beperkingen heeft.

Tegelijkertijd is de onvrede nog nooit zo groot en duidelijk voelbaar geweest. Overal in Nederland en ver daarbuiten komen mensen in verzet. In het buitenland lopen conflicten hoog op en vallen er zelfs doden te betreuren.

Wij hier in Nederland hangen de nationale trots tegenwoordig ondersteboven als we het niet eens zijn met het gevoerde beleid. Of dat helpt is maar de vraag. Het is wel een uiting van onvrede en wie niet gehoord wordt, gaat steeds harder schreeuwen. Zin of onzin de laatste tijd zien we overal en op elk moment de vlag, onze trots verkeerd om hangen.

Gebakjes

Caroline van der Plas twitterde eerder deze week een schaal met gebakjes in tweede kamer die waren voorzien van de omgekeerde Nederlandse vlag. Dat is natuurlijk wel slim en grappig gevonden, maar hangt natuurlijk af van de camerapositie.

Toch neemt Van der Plas daar wel een risico.  Haar mening is wel degelijk van invloed op het denken en doen van een grote groep ontevreden mensen. En deze ludieke actie zou wel eens de aanjager van nog meer onvrede kunnen betekenen. Hetzelfde geldt voor het boegeroep tijdens Prinsjesdag naar de Koning en zijn familie.

Het ergens niet mee eens zijn is van alle tijden, maar we gaan steeds dichter naar een ongeschreven grens om die binnenkort te passeren. En dan is de beer pas echt los. Vaak zeggen we dan dat de geest uit de fles is. Waarbij iedereen beseft dat de mening van een menigte veel kracht in zich heeft.

Remkes

Johan Remkes was ooit de bedenker van de prestatiecontracten voor de politie. Van elke agent werd verlangd dat hij per jaar zo’n driehonderd bekeuringen uitschreef. Deed hij dat niet dan ontstond de vraag of hij wel oplettend genoeg was tijdens zijn dienst en uiteindelijk ongeschikt voor het politievak zou kunnen zijn. De burgerij maakt namelijk talloze fouten. Een geweldig verdienmodel en in Den Haag klotsten de vele miljoenen die binnenkwamen tegen de plinten.

Wat die Remkes alleen vergat was dat elke gerespecteerde politieagent van de ene op de andere dag veranderde in een gehate diender met een pet op. Enkele miljarden verder werden deze contracten weer afgeschaft, maar het leed was onherstelbaar geschied.

Die politieagent had definitief zijn respect en aanzien verloren en verwerd onderwerp van haat. Termen als All Cops are Basterds (ACAB) deden hun intrede om niet meer te verdwijnen. Het uitlokken van agressie en burgerlijke ongehoorzaamheid werden onderdeel van onze maatschappij. En die pet! Die paste ons allang niet meer!

Kinderspel

Hele wijken vielen ten prooi aan lieden die dachten dat het opzoeken van grenzen kinderspel was. Dat uitlokken werd terroriseren waarbij niets ontziend geweld gemeengoed werd. De eventueel zonder toestemming buitgemaakte eigendommen werden op sociaalmedia getoond als ware trofeeën.

Hiermee deed ook de illegale straathandel bij het publiek onder de zestien jaar haar intrede. Wat moet je uiteindelijk met vijf IPhone’s en vier Rolexen. Heling bracht luxe en ongekende financiële ruimte. Tegenwoordig doen veilingsites als BVA de prijs van de gemiddelde Mercedes A klasse dalen door het grote aanbod in beslag genomen voertuigen.

Agressie en hoogmoed vult menig curriculum Vitae en wordt zorgvuldig opgebouwd. Rotjochies werden gevreesde criminelen en vervuilde de straten tot in de donkerste hoeken. Agressie vergiftigde de samenleving en dat is zelfs merkbaar op Marktplaats waar de handel in gestolen goederen welig tiert.

Voetvolk

Ons politieke- en handelssystemen zijn gebaseerd op, “pakken met rechts en geven met links.’ Een term uit de oude doos, maar die doet het nog steeds. Politici gaven in de tweede kamer het verkeerde voorbeeld door elkaar uit te maken voor rotte vis. Daarnaast zijn er een aantal verwijten en leugens die het voetvolk niet snel zal vergeten.

Waar blijft het tijdelijke kwartje van Kok. ‘Het kwartje van Kok is de naamgeving aan de accijnsverhoging op autobrandstof die onderdeel was van het pakket maatregelen uit de zogeheten Tussenbalans 1991.’ De tijdelijke aard van dit kwartje blijkt rekbaar tot op de dag van vandaag.

Hetzelfde geldt voor de duizendeuro van Rutte. Mooie woorden, maar geen invulling. ‘Veel beloven en weinig geven, doet een gek in vreugde leven.’  Tijdens de campagne voor de verkiezingen in 2012 wilde de VVD iedereen die werkte via de arbeidskorting 1.000 euro belastingverlaging geven. “Op deze manier hebben mensen weer echt iets te kiezen: van het geld dat ze verdienen houden ze meer over om zelf te besteden. Dat is goed voor de economie”, aldus Rutte destijds.

Rutte

De oorspronkelijke bedoeling van Rutte was Nederland in onkosten tegemoet te komen. De uitwerking daarvan kwam nooit verder dan een inhoudsloze belofte. Niet geheel onbelangrijk, ook hier voelen mensen de woede opkomen die uiteindelijk overgaat in ontembare agressie. Tegenwoordig hebben politici en gezagsdragers persoonsbeveiliging nodig om over straat te lopen. Daar hebben zij het dan ook zelf naar gemaakt.

En dat is de uitkomst van jaren achtereen slecht beleid. De jeugd heeft de toekomst, maar die verzand in regels en wetten die dagelijks veranderen. ‘De kruik gaat zolang te water tot deze barst. En nu is het huilen met de pet op. Verder dan ‘damage control’ proberen toe te passen komen ze niet.

Het lijkt er namelijk op dat wij steeds afhankelijker worden gemaakt om vervolgens de reddende hand toegestoken te krijgen. De energieprijzen gaan door het dak en daar kunnen we niets aan doen! Vervolgens raken grootte groepen Nederlanders in de problemen en die gaan we steunen met de aan energie verdiende munten.

Blocnote

Wij worden blanco geboren en zijn dan hooguit erfelijk belast doormiddel van onze afkomst en leefomgeving. Het invullen van ons persoonlijk blocnote begint drie dagen na onze geboorte met het krijgen van een nummer dat we tot onze dood meedragen.

Met de komst van dit nummer wordt ons leven controleerbaar. Tijd om naar school te gaan en belasting te betalen. Met de komst van de coronapas werd bepaald in welke openbare gelegenheden wij mochten komen en in welke niet. Later werd het reizen aan banden gelegd en kregen we te maken met een beperkende avondklok.

Via onze telefoon zijn we volgbaar en is vastgelegd waar we eten en wat we kopen. Onze internetgeschiedenis wordt bijgehouden middels cookies. Dat zijn kleine bestanden die onder andere bijhouden welke sites we bezoeken. Facebook registreert feilloos onze foto’s en gewoonten. Vrienden bepalen ons profiel en behoefte waarvan acte. Van al die verzamelde data maken handelaren, maar ook overheidsdiensten handig misbruik.

Agressie

De controle maatschappij maakt veel slachtoffers. Mensen die zichzelf niet meer begrijpen., laat staan een ander. Het laatste redmiddel wat dan nog overblijft is tomeloze agressie en op tafel slaan. Een ander perspectief is er blijkbaar niet. Het is eten of gegeten worden. Wij zijn al decennialang de menselijke maat ver voorbij.

En dit is wat ik als aankomend Wappie (red) zie gebeuren. Het aantal mensen die vat op het leven kwijtraken stijgt alleen maar. Met alle goede bedoelingen van welke regering of politieke stroming dan ook, is dit niet meer te tegen te houden.

Artikel 11 van de grondwet zegt: “ieder heeft, behoudens bij of krachtens de wet te stellen beperkingen, recht op onaantastbaarheid van zijn lichaam.” Dat wil net zoveel zeggen als, je mag niemand een duim in zijn kont steken. Maar waar stopt de beïnvloeding van geest en welzijn. Dat is toch geestelijk binnendringen!

Andere bekeken ook >>> Klik hier