Supermaan boven Noord-holland

Maan Broca Media
Foto: Pixabay
Purmerend – Vanavond en morgenavond zijn zeker de moeite waard om even omhoog te kijken.

De roze of supermaan laat zich zien. Het is volle maan en dit jaar staat de aarde en de maan heel dicht bij elkaar, daardoor lijkt de maan extra groot.

Er trekken wel wat sluierwolken over, maar daar heeft de maan geen enkele moeite mee. “Dus de maan is dus prima te zien”, zegt meteoroloog Michiel Severin van Weerplaza. De kans is dus heel groot dat er boven Waterland een natuurlijk schouwspel te zien is.

Meer licht

Een supermaan is veel groter en helderder dan normaal. De grootte van de maan is afhankelijk van de afstand tussen de maan en de aarde. Dat komt doordat de eivormige baan die de maan aflegt, gunstig staat ten opzichte van de aarde.

De supermaan is met het blote oog nauwelijks waarneembaar. Door verschillende foto’s over elkaar heen te leggen is het verschil enigszins te zien.

Een supermaan staat ongeveer 27.000 kilometer dichter bij de aarde dan de gemiddelde afstand van 384.400 kilometer. De maan lijkt dan ongeveer zeven procent groter. Bovendien geeft de maan veertien procent meer licht dan normaal.

Zuidoosten

De supermaan zien? Kijk vanavond rond 21:35 uur richting het zuidoosten. De supermaan is morgenavond ook nog te bewonderen om dezelfde tijd, maar dan al minder mooi dan vandaag.

Heeft uzelf een mooi filmpje gemaakt? Wij ontvangen ze graag: Redactie@BrocaMedia.nl