Sudderen met… dankzij wethouder Harry Rotgans

Mario Bouwman Broca Media
Foto: Broca Media
Purmerend – In het afgelopen ander halfjaar zijn wij druk bezig geweest met het ontwikkelen van een gezellig kookprogramma.

En eindelijk, het is zover. De eerste opnamen zijn gemaakt en verwerkt tot een mooie video. Het idee ontstond zo’n twee jaar geleden. De bedoeling was bekende Purmerenders uitnodigen en een maaltijd laten koken. Daarbij was het niet van belang dat zij ook werkelijk konden koken.

Nou dat hebben we geweten. Zo waren wij te gast bij Harry Rotgans die ons ’s morgens vroeg trakteerde op een veganistische maaltijd. Daarvoor gaat in huize Rotgans de wekker rond  06:00 uur ‘s morgens. Na het opzetten van zijn groente maakt hij de badkamer onveilig. Eenmaal gepikt en geplozen keert Harry terug naar zijn domein de keuken.

En we moeten toegeven, het was heerlijk. Niets was deze altijd correcte wethouder te veel om het ons naar het zin te maken. Hij deed in de keuken zijn uiterste best om ons te verrassen. Het resultaat was een schaal vol mooie groenten waarvan sommige gesudderd in de olijfolie. En laat nou de reeks programma’s hieraan hun naam te danken hebben!

Lieve man

Na de opnamen gingen Danny, de cameraman en Cees Baerts nog even iets drinken op de Koemarkt. We keken terug op een heel gezellige ochtend met een lieve man. Harry had vreselijk zijn best gedaan en naar ons idee was dat gelukt. Gekscherend zei Danny, “Sudderen met Harry” De beide heren waren daarna even stil om vervolgens in lachen uit te barsten.

Dat is een prachtige naam voor het programma, was direct de conclusie. En zo is het gebleven. Daarna bezochten wij René Verhoogt. Daar kregen we Couscous met kip. Ook heerlijk maar weer totaal anders als we verwachten. Maar ook René deed wat hij kon. Danny en Cees liepen wel tegen wat problemen aan bij het filmen. Elke keuken is anders en de een is wat groter dan de ander. Een juiste opstelling maken bleek lastiger dan verwacht.

Het derde slachtoffer was Coen Lageveen. Nou die kondigde al aan, “ik kan helemaal niet koken, dat doet mijn vrouw altijd.” En daar was geen woord aan gelogen. De vrouw van Coen had zelfs de aardappelen voor hem geschild en de saus kwam uit een potje. De lol was er niet minder om.

Verlokken

Met alle drie de heren hadden wij tijdens het koken een leuk interview. Wij verwachten dan ook dat de ontspannen sfeer hen zou verlokken meer van zichzelf te laten zien. En dat gebeurde ook. Rotgans sprak zijn bezorgdheid uit voor onze wereld en het milieu. Betrokken als hij is, verkleinde hij dat naar onze samenleving hier in Noord-Holland. Het eten van vlees is uit den boze bij huize Rotgans. Daarnaast wandelt Harry de nodige kilometers per week. ‘Vandaar dat de man er altijd zo patent en slank uitziet’, dachten wij.

De tekst gaat verder onder de video.

 

René had zijn eigen verhaal wat vooral over verspilling van voedsel ging. Maar ook zijn werk als begeleider met de zwakkere uit de maatschappij. De ochtend werd ook gevuld met de nodige humor van deze boomlange vriendelijke man. Met een biertje bij het heerlijke eten sloten wij de ochtend af.

Lageveen was de laatste in het rijtje en ook hier was het weer anders. Voor we goed op weg waren met de opnamen, trok lageveen met zijn dikke vingers een microfoon aan tweeën. Dat zorgde voor het nodige oponthoud. Na de reparatie ging het vuur onder de pannen. Coen had weinig aan het toeval overgelaten. De avond voor onze komst was hij al begonnen met de voorbereidingen. En in de vroege ochtend werden de aardappels nog zorgvuldig geschild, ‘door zijn vrouw.’

Zo lekker

Grappig genoeg was bij Coen alles geregeld en het eten super eenvoudig, maar zeker zo lekker. Wel had hij een heerlijke rosé en een super biertje. We gingen dan ook bijna slingerend het tuinpad af. Coen had wat ons betreft gewonnen, of was het eigenlijk zijn vrouw. We zullen het nooit weten.

De opnamen vielen ons alleen heel erg tegen. Daarom werd besloten het voorlopig niet uit te zenden. In de maanden daarop werd contact gezocht met de Sligro Purmerend. Ons voorstel was simpel en doeltreffend. Winkelen en koken bij de Sligro was de wens. Na de eerste gesprekken met Nico Molenaar, vestiging directeur en Mario Bouwman, top kok stond het nieuwe programma eigenlijk al op eigen benen.

Sneller dan verwacht hadden we nu precies wat we zo graag zouden willen. Een top kok en een prachtige keuken waar we de opnamen kunnen maken. Nu alleen nog de eerder genoemde heren uitnodigen voor de nieuwe setting, maar ook de lijst aanvullen met prachtige mensen.