Succes heeft zoals gewoonlijk veel vaders en kost een beetje

Succes heeft een prijs

Open riool Broca Media.nl
Foto: Pixabay

Column – Lekker mopperen achter een muur van afstand en toetsen is wel zo veilig.

Elke zichzelf respecterende schrijver verdoet tegenwoordig zijn tijd met hoogwaardig Nederlandse tegenstellingen. Verpakt in woordwolligheid worden gebeurtenissen en nieuwsfeiten tegenover elkaar gezet tot algemeen vermaak en lotsbestemming.

Deze week viel mij op dat de omroepen strijden om de gunst van niemand minder dan Matthijs van Nieuwkerk. Dit terwijl we langzaam maar zeker afscheid nemen en genieten van de ondergang en verkettering van Camping uitbater Peter Gillis.

Twee beroemdheden waar we onze wekelijks aan vergapen. De één komt iets beter uit de kast dan de ander, maar dit is Nederland op zijn smalst. Beiden heren maken zich schuldig aan wangedrag en machtsvertoon, maar beroepen zich onaantastbaar te zijn.

tv-maker

Van Nieuwkerk is veruit de beste journalist en tv-maker die wij in heel lange tijd hebben gekend. Ja zelfs Mart Smeets, Frits en Sonja Barend staan bij hem in de schaduw. Hij stelde de onbereikbare norm waarbij iedereen vergat dat het in werkelijkheid om hem draaide. Hij was de man die de vele tv-programma’s waar hij betrokken bij was tot ongekende hoogte wist te brengen.

Als journalist van Het Parool viel hij al op door zijn scherpe pen en opmerkzame geest. Binnenkomen als beginnend journalist en het schoppen tot hoofdredacteur is niet voor watjes. Dan moet je durven zeggen waar het op staat en evenveel onsympathieke beslissingen gewetenloos kunnen te nemen.

Vaak zijn succesvolle mensen niet sympathiek en zelfs meer dan afstandelijk. Empathie is een door zwakke mensen bedachte term om een ander legitiem te kunnen afzeiken. De machtigen doen niet aan het bouwen van een netwerk met zwakkelingen. Dat past namelijk bij watjes of Ducks.

Kritisch

De kortste weg tussen twee punten is een rechte lijn en wie daarbij in de weg staat gaat ondersteboven. Niets houdt hen tegen om koste wat het kost een goed resultaat neer te zetten. Zij spreken niet alleen kritisch over anderen, maar ook over zichzelf.

Het is nooit goed genoeg en het kan altijd beter. Het resultaat was bij Het Parool net als bij de tv ongekend goed. Dit was nog nooit vertoond. Matthijs veranderde de koers en het aangezicht door zijn kijk en visie te durven verdedigen met zijn vaak ongezouten mening. De man is een absoluut fenomeen.

Mag je dan geen commentaar hebben op zijn gevoerde beleid, Ja, natuurlijk wel. Maar hem afbranden en verketteren gaat mij veel te ver. Ben je het niet met hem eens of vind je dat hij te ver gaat, schuif dan een deur op. Zoek een andere baan, maar doe iets met je leven. Blijf je hangen omdat de moed je ontbreekt, dan ben je na verloop van tijd gewoon medeplichtig en moet je niet zeuren.

Concurreren

Veel werknemers zijn de verhouding compleet kwijt en concurreren in de wandelgangen met de beleidsmakers. Achterklap is het devies. Waarbij de hoop op het winnen van zieltjes het doel is. Veranderen doet dat nooit iets. Het versterkt alleen maar de onrust en onvrede.

Nee, Van Nieuwkerk stond er binnen de kortste keren alleen voor. Een enkeling kon desgewenst meevaren op zijn ongekend hoog niveau van succes. En dan alleen als hij het toeliet of nodig achten. Naysayers zijn van alle tijden en kunnen alleen existeren op het neerhalen van een ander.

De weg der vooruitgang is geplaveid met nee-zeggers. Het Nederlandse volk heeft gesproken en van Nieuwkerk is een klootzak. Daar dacht Peter van der Vorst gelukkig anders over. Hij deed wat bij menig omroep binnenkamers allang besproken was, maar waar het aan lef ontbrak. Hij had de ballen om met Van nieuwkerk in gesprek te gaan om hem vervolgens binnen te halen.

Verketteren

Maar ook dat is natuurlijk weer niet goed. Van Nieuwkerk levenslang verketteren was beter geweest. Zelfs Mariëtte Hamer moet er nu een incontinentieluier vermijdend plasje over doen. RTL-directeur Van de Vorts had het haar rapport moeten afwachten. Wie denkt die man wel wie hij is! Als tante Mariëtte spreekt en met haar vinger zwaait dan zwijgt het klootjesvolk.

Journalisten moeten onafhankelijk hun werk kunnen doen en niet geremd worden door onderzoeken en overheidsdienaren. Of in het ergste geval door een combinatie van beide. Wat moet dat rapport dan wel opleveren van wat we al niet weten.

Dat is toch allang bekend en Matthijs is toch pervers veroordeeld. Bovendien is hij genoeg door het stof gegaan. Zelfs de bakker en de groenteman kijken hem scheef aan. Kom eens uit die kleuterklas en stap in de wereld van de grote mensen. Stop met je onzinnige onderzoeken en ga zelf iets presenteren.

Bullebak

Daartegenover staat Peter Gillis. Op tv een bullebak en proleet die er schijnbaar genoegen in heeft mensen te schofferen en met miljoenen te smijten alsof het wegwerp monopolygeld is.

Het programma wat rondom hem zorgvuldig is opgebouwd, staat garant voor veel leed en onvrede. Deze volgevreten proleet wandelt wekelijks binnen menig huiskamer om te testen of we nog ergens van kunnen walgen.

Succes heeft een nare bijsmaak en wij genieten er weer van. Wat de man doet verschilt niet van de eerdergenoemde Van Nieuwkerk alleen de uitkomst zit in een ander tijdvak of kijkhoek.

Failliet

Petertje moet nog even platzak of failliet gaan voor we tevreden zijn. Ben je het niet eens met zijn manier van zaken doen? Werk dat niet voor hem en nogmaals, doe iets met je leven. Persoonlijk vind ik het ongelooflijk knap wat hij heeft neergezet, maar voor hem werken is iets anders.

Uiteindelijk is ook die Gillis met niets begonnen en waren er ambtenaren die hem vergunningen en privileges gunden. Dat de man zo ongelooflijk rijk zou worden als de wekelijkse beelden ons doen geloven, had niemand en ook hijzelf waarschijnlijk niet verwacht.

Peter zocht net als Matthijs de publiciteit en daar gaat het fout. Mijn buurman is ook een ongelooflijke nare man. Heeft een veel te dik huis en dito auto. Tegen vrouwen is hij uiterst onbeleefd en negatief. De hele buurt kijkt hem met de nek aan. Alleen niemand hangt het aan de grote klok en dat is het oneerlijke verschil, hij is juist geen bekende Nederlander.

Coulant

Gillis siert menig landelijke voorpagina met zijn ondergang. Niemand bekommert zich om de gasten van zijn parken die de dupe zijn. Hele gezinnen worden op straat gezet. In het ergste geval krijgen bewoners een maand extra om in een overvol Nederland een heenkomen te zoeken. Jeetje wat zijn we coulant.

Bij Van Nieuwkerk was dat wel het geval. Zijn werknemers en collega’s waren juist diegene dien bal aan het rollen brachten. Hoe dan ook, bekend zijn heeft in beiden gevallen een hoge prijs.

En als wij uit piëteit met de slachtoffers weg willen kijken van de feiten, dan geldt dat in beide gevallen. De publieke opinie doet weer zegenvieren. Nee, Nederland is ziek. Neringziek en niet zo’n klein beetje ook. Wens Van der Vorst, Matthijs en ons Petertje het allerbeste en veel wijsheid.

Anderen bekeken ook >>> klik hier