Strijden om goedgevulde prijzenpot

Kortebaan Broca Media
Foto: Aangeleverd

Purmerend – De beste kortebaanrijders van Nederland komen op donderdag 8 september naar Purmerend.

Op de Nieuwstraat strijden zij om de grootste prijzenpot in het circuit van 10.750 euro. Voor de winnaar ligt maar liefst 5.000 euro klaar. De aanvang is 13.00 uur.

Mede vanwege de hoge prijzen en goede overige vergoedingen willen: trainers, pikeurs en eigenaren graag meedoen aan de kortebaan-wedstrijden

Stichting Nederlandse Draf en Rensport heeft daarom in samenspraak met de Kortebaanbond besloten om de deelnemers met de hoogste seizoens-win som voorrang te geven bij de inschrijving. Hierdoor komen alleen de allerbeste paarden aan de start.

Handycap

Southwind Raptor is verzekerd van een startbewijs. De ruin won twee keer in tien starts en liep maar liefst zeven keer in de prijzen. Vanwege zijn win som start hij met een handicap van vijf meter. Met zijn vaak geslaagde inhaalraces is de ruin van eigenaar en trainer Bert de Boer een heuse smaakmaker.

Ook de paarden van Stal de Groningers scoren traditioneel goed. Coktail Bar, Archange de Jiel, Ronny Brandt, Panic Launcher, Candy Blue Chip en Epoque wisten dit seizoen al een kortebaan te winnen voor eigenaar Michel Roggen.

Calistokingsdeep, de winnaar van 2019 op de Nieuwstraat, wist dit jaar geen hoge ogen te scoren. Het is daarom de vraag of hij opnieuw een rol van betekenis kan spelen.

Grand 16

Nieuw dit jaar is de Grand 16-formule. Dit betekent dat er bij een maximum van zestien deelnemers na de eerste omloop een tussenronde wordt gehouden. Hierin komen alle verliezers van de eerste omloop in actie.

Zij kunnen zich via deze tussenronde alsnog kwalificeren voor de tweede omloop. Daarna gaat de koers verder met twaalf paarden, zoals gebruikelijk met een maximum van 24 deelnemers.

De nieuwe methode geeft de koers soms een verrassende wending. Zo wonnen Flavius Boko, Middenbeemster en Southwind Raptor, Santpoort dit jaar nadat zij in de eerste omloop hun ritten verloren.

Tips

De SNDR verricht, bij voldoende inschrijvingen, de loting voor de kortebaan Purmerend op dinsdag 6 september 2022