Stadspartij-Beemster Polderpartij Bewoners bepalen beleid

Coen Lageveen Broca Media
Foto: Cees Baerts

Purmerend/Beemster – Coen Lageveen, wil naar bewoners luisteren en hun inbreng gebruiken om het beleid te bepalen.

Hij ziet veiligheid en wonen als de belangrijkste thema’s, want ‘de groei van Purmerend stuit op grenzen’. Blijf jezelf, werk hard, sta met ‘de poten in de klei’ en doe normaal, dan doe je al gek genoeg. Deze waarden heeft Coen Lageveen (50 jaar) van zijn ouders meegekregen. Dat vertelt hij tijdens een interview in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen in Purmerend.

Hij is trots op zijn kinderen, die hij ook bepaalde waarden heeft proberen mee te geven, zoals ‘recht is recht, en krom is krom’. “Er mag best wat pit in, maar ik vind het vooral belangrijk om respectvol met elkaar om te gaan. Dat heeft de samenleving volgens mij ook hard nodig.”

Belangen

Lageveen is voor het eerst lijsttrekker die op lijst 1 staat voor de gemeenteraadsverkiezingen. Beide gemeenten worden vanaf 1 januari 2022 samengevoegd. Om de belangen van inwoners van zowel Purmerend als de Beemster te vertegenwoordigen hebben de Stadspartij en Beemster Polderpartij besloten om samen te werken. Dit heeft geresulteerd in een fusie van beide partijen.

Als geboren en getogen Purmerender heeft Lageveen ‘zijn dorp’ zien groeien. “Purmerend is inmiddels gegroeid naar een stad met 80.000 inwoners. Vanaf januari komen daar met de Beemster 10.000 inwoners bij. Dan zit je op 90.000 inwoners. Dat kan je vergelijken met een middelgrote stad.”

Zwembad

Purmerend is van een dorp gegroeid naar een plaats met ‘stadse’ proporties. Het aanbod aan voorzieningen is in de loop der jaren meegegroeid, zoals met het pop- en cultuurpodium P3, zwembad het Leeghwaterbad en de verbouwingen in en rond het centrum van Purmerend. “Dat is ook nodig voor een plaats als Purmerend,” zegt Lageveen.

“Purmerend is niet alleen een plek om te wonen, maar ook om te leven. We moeten eraan werken om het ook leefbaar te houden, door de voorzieningen mee te laten groeien. Zo maken we ons hard voor de komst van een buitenzwembad, dat nog ontbreekt.”

Veiligheid is volgens Lageveen een belangrijk thema. “Daarvoor is handhaving nodig. Dat betekent meer blauw op straat. Niet alleen in het centrum, maar ook in de wijk. Dan kan bijvoorbeeld asociaal parkeren worden aangepakt, want dat heeft ook te maken met de veiligheid in de buurt.”

De grootste uitdaging voor Purmerend is wonen, zegt Lageveen. “Iedereen wil dat er meer woningen worden gebouwd, en dat gebeurt ook. Komende tien jaar bouwt Purmerend meer dat 10.000 woningen, waarvan meer dan een derde sociale huurwoningen.”

Golfbaan

Volgens Lageveen zijn er goede plekken in de gemeente om te bouwen, zoals ten zuiden van Purmerend-Zuid, naast de golfbaan, maar ook het gebied rondom de Wagenweg en de Waterlandlaan.

De forse bouwopgave heeft een keerzijde, zegt Lageveen. “In het stedelijk gebied zijn we straks klaar, waarna we aan de randen van Purmerend gaan bouwen. We moeten blijven bouwen, maar dan voor mensen die al in Purmerend wonen en niet voor mensen van buiten.” Purmerend kan volgens Lageveen niet alsmaar doorgaan met bouwen, als dat ten koste gaat van ruimte voor natuur en recreatie, zoals het Purmerbos en het moerasgebied ten zuiden van Purmerend. “Dat groene gebied willen we behouden. Dat betekent dat er grenzen zitten aan de bouw.”