Sporten jeugd weer mogelijk

Jeugdvoetballer Broca Media
Foto aangeleverd
Purmerend – Kinderen en jongeren tot en met 18 jaar kunnen veilig onder begeleiding buiten sporten vanaf maandag 4 mei. Veiligheid voor hen en voor hun begeleiders staat daarbij voorop.

Wethouder Mario Hegger: “Het is de sportverenigingen en Spurd gelukt om een aanbod te maken voor veilig buitensporten. Het aanbod is mooi verdeeld over de stad. Zo krijgen alle kinderen en jongeren de gelegenheid om mee te doen. Ik ben daar enorm trots op.”

Vanaf maandag 4 mei kan de jeugd tot en met 18 jaar weer samen trainen in de buitenlucht in Purmerend. Daarbij moeten de maatregelen van het RIVM veplicht worden gevolgd. Kinderen en jongeren die lid zijn van een sportvereniging, die buiten trainen, krijgen van hun eigen vereniging te horen wanneer zij welkom zijn om te trainen.

Directeur Spurd Jancor de Boer: “Ontmoeten en bewegen is zo belangrijk voor kinderen en dat kan in deze tijd alleen als we ons aan de regels houden. Ik roep ouders op om de kind(eren) op het afgesproken tijdstip te halen en brengen. Er bijblijven mag niet, ga direct naar huis. Alleen zo kunnen we het buitensporten veilig organiseren.”

Geen lid van een vereniging en wel sporten

Kinderen tot 13 jaar die geen lid zijn van een sportvereniging kunnen ook georganiseerd buiten sporten. Hiervoor hebben vier sportaccommodaties hun velden beschikbaar gesteld: FC Purmerend (wijk Weidevenne), KV Purmer/VIP (beachvolleybal in de wijk Purmer Noord), Flying Petrels (wijk Overwhere) en op de speelweide Leeghwaterbad (wijk Purmer Noord/ Purmer Zuid). Per dag zijn er vier blokken voor de kinderen tot en met 12. De organisatie is in handen van Spurd. Voor de jongeren die willen buitensporten in de leeftijd van 13 tot en met 18 jaar en geen lid zijn van een sportvereniging, is een plan in de maak. Deze presenteert de gemeente samen met Spurd zo snel mogelijk.

Kinderen en jongeren kunnen meedoen aan het buitensporten op de aangewezen locaties als zij zich hebben aangemeld via de website www.spurd.nl.
Op de homepage staat precies hoe dat moet. Je krijgt een ontvangstbewijs op de mail toegestuurd. Alleen als je deze kunt laten zien, dan kun je meedoen. Het ontvangstbewijs kun je meenemen op paper of op je telefoon.

Binnensport kan tijdelijk naar buiten

De binnensport staat niet geheel buitenspel: binnensportverenigingen mogen gebruikmaken van buitensportaccommodaties om aangepaste trainingen voor eigen jeugdleden te organiseren. Daarvoor kunnen ze zich melden bij Spurd. Sporthallen, gymzalen en binnen- en buitenzwembaden blijven gesloten.

In de afgelopen periode hebben de partijen aan verschillende scenario’s gewerkt voor openstelling. Gemeente, Spurd, verenigingen met buitensportaccommodaties werken samen om het opengaan van de sportclubs te begeleiden. Zij blijven in nauw contact met elkaar om het sporten in goede banen te leiden. Ook handhaving van de gemeente, politie, wijkmanagers, sportcoaches en de jongerenwerkers van Clup zijn betrokken en werken mee aan deze plannen.

Buitensport via je eigen vereniging

Sportclubs en –verenigingen kunnen vanaf 4 mei op hun terrein weer sportieve buitenactiviteiten organiseren voor kinderen en jongeren. Officiële wedstrijden zijn voorlopig nog niet toegestaan en kantines blijven gesloten. Ook moet er onder meer voldoende aandacht besteed worden aan regels voor het halen en brengen van de kinderen.

Het betreden van het sportterrein is voor ouders niet toegestaan, omdat daarbij het risico bestaat dat veel mensen te dicht bij elkaar komen. Daarnaast mag er niet bij de vereniging worden gedoucht. De sportbonden en Spurd ondersteunen de verenigingen bij het opstarten van de activiteiten voor kinderen en jongeren. De verenigingen communiceren zelf of ze opengaan en welk programma ze aanbieden.

Bij klachten zoals koorts, hoesten of verkoudheid geldt ook voor jongeren nog steeds: blijf thuis. Officiële wedstrijden en competitie zijn verboden.

Voor volwassenen blijft gelden dat georganiseerde sporttrainingen niet zijn toegestaan en er geen wedstrijden mogen worden gespeeld. Wandelen, fietsen of hardlopen in de buitenruimte blijft toegestaan. Hierbij moet altijd 1,5 meter afstand worden gehouden. Sport zoveel mogelijk alleen.

Meer informatie
Op www.spurd.nl leest u meer over de maatregelen om de jeugd buiten te laten sporten binnen de voorwaarden van het RIVM en het Rijk. De Rijksoverheid heeft een pagina met veel gestelde vragen over sport en het coronavirus.

Ook het NOC*NSF heeft een pagina coronavirus en sport: lees hier de veel gestelde vragen. Bekijk ook de speciale pagina op de website van gemeente Purmerend met meer informatie over de coronamaatregelen in Purmerend.