Sport, ontspanning en herkenning in het Purmerends Museum

PurVak Broca Media
Foto: Aangeleverd

Purmerend – In december bestaat de PurVak (Purmerendse Vakantieactiviteiten) 50 jaar.

Sinds de eerste editie in 1972 is de PurVak een groot succes bij tienduizenden kinderen en hun ouders. Ter gelegenheid van dit jubileum is er vanaf zaterdag 26 november in het Purmerends Museum een mooi en herkenbaar overzicht te zien met impressies van de afgelopen 50 jaar.

Genieten van eindeloos springen op trampolines en springkussens, boogschieten, roeien of honkbal, meedoen aan balspellen in allerlei variaties, huttenbouwen of fikkie steken, zeilen, schilderen, tekenen of lekker knutselen.

Het kan al 50 jaar tijdens de PurVak. In 1972 legt de gemeente de basis voor een structureel aanbod van activiteiten voor de Purmerendse jeugd tijdens schoolvakanties. Geen prestatie, maar recreatie is het motto.

Kerstvakantie

Vanaf de eerste editie in de kerstvakantie van ‘72 was de PurVak een succes. Duizenden kinderen kwamen dat jaar naar sporthal De Beukenkamp aan de Van IJsendijkstraat en hadden spelend en sportend een geweldige tijd.

De PurVak kwam daarna in steeds meer schoolvakanties en op steeds meer locaties. In de afgelopen vijf decennia hebben tienduizenden kinderen deelgenomen aan en genoten van. Nog altijd is het tijdens de schoolvakanties een populaire activiteit, voor de kinderen en hun ouders.

Dit jubileum was voor het Purmerends Museum de aanleiding om stil te staan bij de rijke geschiedenis van de PurVak en de bijzondere plek die het inneemt in het leven van vele Purmerenders.

Historisch

PurVak 50 jaar toont de historische ontwikkeling van een klein initiatief in 1972 dat is uitgegroeid tot een professionele organisatie anno 2022.

Er zijn foto’s, posters, interviews op film, verhalen, een tijdlijn en speel- en sportattributen. Ook kunnen bezoekers via een VR bril enkele sportieve activiteiten bekijken.

Op zaterdagmiddag 26 november is er een speciale mini-PurVak op de Kaasmarkt, direct voor de deur van het Purmerends Museum.

PurVak 50 jaar in het Purmerends Museum: van 26 november 2022 t/m 26 maart 2023. Het Museum is dinsdag tot en met vrijdag open van 10.00 uur tot 16.00 uur, zaterdag en zondag van 12.00 uur tot 16.00 uur.

Gesloten

Het museum is eerste kerstdag en nieuwjaarsdag gesloten. Zie ook www.purmerendsmuseum.nl