Soenjoto/van Dongen claimen Hart van Purmerend

Rob van Dongen Cees Baerts
Foto Mihlo Baerts
De naam voor de huidige fractie is bekend. Wij kwamen van Dongen tegen op de stoep van het Stadhuis. Waarna hij ons de nieuwe naam verklapte.

Afgelopen week kwamen wij Rob van Dongen tegen op de stoep van het Stadhuis. Zijn gezicht straalde en blij vertelde hij ons zojuist bij de griffie te zijn geweest. Na een aantal heftige weken keert de rust een beetje terug in zijn hoofd en pakken hij en Shirley Soenjoto de draad weer op.

Het partijprogramma is op een oor na af en komt voor publicatie op deze site. Van Dongen en Soenjoto hadden geen glansrijke start in de Purmerends politiek. Na een afsplitsing met de PVV hield de verhoudingen met Gemeentebelangen 4.0 ook niet lang stand. Dit laatste kamp werd binnen veertien dagen opgebroken en beëindigd.

Niet kapot te krijgen

Maar van Dongen heeft er zin aan en is niet kapot te krijgen. Vol trots verklapte hij ons de naam voor zijn tweemansfractie. Want doorgaan dat doen ze. Dat is geen simpele opgave, erkend hij. De Purmerendse politiek heeft veel weg van een slangenkuil.

Politiek heeft een voorbeeldfunctie en die is al niet al te best. Kijk naar het buitenland waar politici over elkaar heen vallen. De bevolking gaat dat imiteren en zo ontstaan er verschillende kampen die elkaar te vuur en te zwaard bestrijden. Een stap verder is dat we verschillende burgemeesters en politici moeten gaan beveiligen omdat zij een afwijkende mening hebben. Onderlinge verschillen en bagger gooien zorgen daarvoor.

Bram Buskoop

Een voorbeeld van hoe het niet moet, werd vorige week wel weer duidelijk in de commissie AZ van 19 september. Bram Buskoop werd om de haver klap geknipt en geschoren. Dit overigens niet geheel door eigen onschuld. Zijn nooit aflatende fanatieke betoog in verschillende zaken speelde hem ook hier parten.

Jan Peter Dompeling (VVD) vroeg zich openlijk af hoelang de huidige fractie nog zou bestaan. En Ruben van Kuik (SP) wist het woorden salvo van Buskoop te keren door te vragen welk partijprogramma Buskoop verdedigde, er waren er immers nu al vier geweest. Voorzitter Pascal Verkroost moest herhaaldelijk ingrijpen en de heren tot de orde roepen.

Kostbare spreektijd

Buskoop deed er geen goed aan om telkens naar de interruptie knop te grijpen. Het koste hem uiteindelijk op zeven seconde na al zijn spreektijd. Pa Buskoop zat erbij en keek ernaar, net als in dat versje van die twee beren, alleen die stonden nog. Wat Pa ook nog had willen zeggen, alles ten spijt. Zoonlief was niet te temmen en verbraste alle kostbare spreektijd.

En wat was het slim geweest om even lo-profile te gaan zitten na alle commotie van de afgelopen dagen. Elke spindokter had hem het advies gegeven, “wees even stil en laat de wind eerst overwaaien.” “Je moet als je geknipt wordt, stilzitten”, is een Amsterdams gezegde. Maar is ook van toepassing in de Purmerendse raadzaal.

Alles op de rit

Van Dongen en Soenjoto wisten zich netjes af te melden. En misschien was dat ook wel een slimme actie. “Eerst even alles opnieuw op de rit en dan vers beginnen”, moet het tweetal gedacht hebben. En geef ze eens ongelijk.

Maar nu staat de partij er met een nieuwe naam en een gedeeltelijk nieuw partijprogramma. Beide hebben er zin aan en zullen de komende maanden hun zetels opeisen en verdedigen.

Video

In de onderstaande video kunt u kennisnemen van het gesprek wat wij met van Dongen mochten hebben. Hierin noemt hij ook de naam voor zijn huidige fractie.