Slangenman op vierhoog

Dennis Lenior
Foto Mihlo Baerts
Purmerend – Als wij de woning binnenkomen wordt onze aandacht direct getrokken door een aantal waarschuwingsbordjes. Er staat in het Engels te lezen, ‘Danger’ (gevaarlijk). Dat voorspelt niet veel goeds, schiet er door mijn hoofd. Waar ben ik aan begonnen. Gifslangen!

Eenmaal binnen zakt de spanning, alle slangenbeesten zitten in grote veilige terrariums achter dik glas opgesloten, maar ze kijken me wel hongerig aan. Ten minste dat denk ik. Overal staan waarschuwingen op het glas van hun verblijf, maar ook op de kast waar blijkbaar het noodverband en tegengif is opgeborgen. Er is zelfs een heel scenario voor als het wel mis zou mogen gaan. Iets wat volgens eigenaar en slangenliefhebber Dennis Lenior bijna uitgesloten is. “Kijk voor 100% een ongeval voorkomen kan ik niet. Alleen als het gebeurt dan weet iedereen hier thuis wat ze moeten doen. En ach als we alles volgens een vast protocol doen, dan is het risico minimaal.

Aparte hobby

Als we even later rustig aan een koppie thee zitten schuif de vrouw van Dennis ook aan. En ook zij is een slangenmens waardoor zij samen genieten van deze mooie beesten. Want dat zijn ze, mooi, sierlijk en heel rustig. Een aparte hobby dat staat vast. Dennis is er helemaal vol van en prijst zijn vrouw, “zonder haar was ik nooit zo ver gekomen”, vult hij aan. “Dit moet je wel samendoen anders is het bijna niet vol te houden.”

Dennis is in het dagelijks leven vrachtwagenchauffeur en als hij onderweg is moeten zijn kindjes toch eten en verzorgd worden. Dan valt hij terug op de goede zorg van zijn vrouw. En net als Dennis is zij een expert op het gebied van gifslangen.

Steeds meer

Dat deze hobby nogal wat aanpassingen aan je leefomgeving vraagt is duidelijk. Maar het hele gezin heeft er plezier in. Tot groot genoegen van Dennis. “Ooit begon het met één niet giftige slang en eigenlijk was ik toen verknocht”, zegt hij. Toen kwam nummer twee en werd er een terrarium gebouwd. En dat is al lastig zat, dat moet voldoen aan hoge veiligheidseisen.

Daarna kwamen nummer twee, drie en de rest. En, ze werden uiteindelijk steeds mooier, maar ook steeds giftiger. En ook dat hoort erbij. Heel soms kruipt er een niet giftige slang over de vloer van de kamer tijdens ons gesprek en dat is best een indrukwekkend gezicht.

Kennis genoeg

Dat Dennis weet waar hij over praat is duidelijk op te maken uit zijn verhalen over zijn geliefde hobby. Niets is aan toeval overgelaten. Zelfs de Latijnse namen en hun mate van giftigheid staat op het glas van hun verblijf geschreven. Elke nietsvermoedende die hier binnenkomt loopt geen enkel risico.

Dennis is er ook zeker van dat dit geen alledaagse hobby is en raad iedereen aan zich goed te laten voorlichten mocht iemand de wens hebben ook slangen te gaan houden. “Je neemt een grote verantwoordelijkheid op je”, besluit hij.

Maar mooi en fascinerend zijn ze wel, die slangenbeesten.