Sina Ootes in het zonnetje na 50 arbeidsjaren horeca

Sina Otis Broca Media
Foto: Broca Media
Purmerend – Op 1 maart 2021 werd Sina Ootes door Frans Spijkerman warm onthaald.

Vijftig jaar geleden trad zij in dienst bij café Blankendaal dat in 1986 werd overgenomen door Frans. Al het personeel, waaronder Sina, nam Frans ook over. Als 16-jarige is ze gestart in de horeca. Vanuit Zuidoostbeemster reed ze elke dag op haar brommertje naar Purmerend, want dat vond ze wat veiliger. Het was heel vroeg opstaan, want de zaak ging namelijk al om 5:00 uur ’s ochtends open. Maar ze had er lol in, anders kun je het ook niet zolang uithouden in dit vak.

De zaak waar ze werkte zou je een truckerscafé kunnen noemen. Het stond bekend als een café waar een van de beste koffies van Noord-Holland werd geschonken. Overigens kon je ook hele goede koffie krijgen bij ‘kwartje koffie’ in Heiloo aldus Frans. Truckers stellen hoge eisen, want ze willen niet alleen lekkere koffie, maar willen ook snel geholpen worden om daarna weer de weg op te gaan. Sina werd daar niet warm of koud van, want ze was superieur met de meeste kopjes koffie tegelijk in haar handen.

Keukendienst

In 1975 kwamen er nog de hotelactiviteiten bij. Sina pakte alles aan. Opmaken van bedden, schoonmaak, bediening, keukendiensten verrichten, waarbij ze per week wel 50 kilo ballen gehakt draaide. Die ballen gehakt hadden namelijk heel veel aftrek bij de klanten.

In vijftig jaar tijd maakt een bedrijf talloze veranderingen door. Zo was daar de overname door de veel jongere Frans met talloze andere ideeën. Diverse verbouwingen en verhuizingen volgden. En je had te maken met vervelende crisistijden en soms ook hele hectische perioden. Voor Sina geen probleem, ze veranderde gewoon mee en bewees continu haar toegevoegde waarde en toonde een flexibele houding.

De tekst gaat onder de video verder.

Spijkerman heeft uiteindelijk een flinke metamorfose doorgemaakt en is nu een prachtig restaurant. Maar in de horeca werken is ook best zwaar. Sina kreeg op enig moment flinke last van haar rug, waardoor ze bepaalde horecataken niet meer kon uitvoeren. De altijd zo loyale Sina werd door Frans beschouwd als zijn familie en daar zorg je voor. Loyaliteit komt tenslotte van beide kanten. En zo is zij diverse kantoortaken uit gaan voeren als rechterhand van Frans, die alle vertrouwen in haar had, want ze was secuur.

Familiebedrijf

Sina was duidelijk iemand met een ‘hart voor de zaak’. Een dergelijke houding zie je vaak in familiebedrijven. Maar het heeft ook te maken met de eigenaar Frans Spijkerman, die hart heeft voor zijn personeel. Op 4 juni 2021 neemt Sina echter afscheid van ‘haar familie’, want dan gaat ze met pensioen.

Ze heeft daar overigens geen moeite mee, want na 50 jaar arbeid is het wel genoeg geweest. Ze gaat haar tijd nu besteden aan mantelzorg voor haar 90-jarige moeder. Ook gaat ze als ‘oppasmoeder c.q. oma’ aan de slag. Daarnaast houdt ze van fietsen, puzzelen, handwerken, dus stilzitten gaat ze zeker niet doen. En zo nu en dan gaat ze langs bij Spijkerman om gezellig weer even met elkaar koffie te drinken.