Sina Ootes nu toch echt met pensioen

Ootes Broca Media
Foto:Broca Media
Purmerend – Afgelopen week was het zover Sina liep voor het laatst de deur uit bij Restaurant Spijkerman.

Niet dat zij boos of teleurgesteld was, nee niets van dat. Haar werkbare leven zit er na 50 jaar trouwe dienst op. Zij begon 50 jaar geleden bij Restaurant Blankendaal en werd in 1986 overgenomen door de toen nog piepjonge Frans Spijkerman.

De vijftig jaar die volgde waren voor Ootes geen straf. De horeca kent veel facetten en in elk daarvan kon zij zich goed vinden. Ooit begon ze achter de bar en schonk zij door de jaren heen tienduizenden kopjes koffie.

Ook draaide zij honderden kilo’s gehakt tot mooie en smakelijke ballen. Sina was geen werknemer, maar onderdeel van de familie. Zo weet zij nog heel goed dat de kinderen van Frans in het beddengoed speelde als zij de bedden verschoonde.

Washandjes

Het was voor haar als normaal Dat Kick en Maartje spijkerman meehielpen met het rondbrengen van de washandjes en de zeepjes. Al het beddengoed en de handdoeken werden dan op een hoop gelegd om gewassen te worden. De kinderen sprongen er dan van de trap af in en hadden de grootste lol.

Zij was ook niet te beroerd om in de morgen als de koffie klanten aan het werk gingen, aan het maken van de soep te beginnen. Dagelijks werd er verse soep gemaakt en Sina was zo’n beetje het verlengstuk van de toenmalige kok.

Na een aantal jaren kreeg ze wat moeite met haar gezondheid en werd de bediening te zwaar. Frans dacht geen moment na en creëerde een nieuwe baan binnen zijn steeds groter wordende organisatie. Hierdoor kwam Sina op kantoor en leerde zoetjes aan de fijne kneepjes van het administratief rond breien van een horecabedrijf.

Uitgekeken

Maar nu is het klaar met haar werkbare leven en gaat zij met pensioen. Ze heeft er naar uitgekeken. Zelf zegt zij, “het is wel genoeg geweest zo.” De afgelopen vijftig jaar eisen zo hun tol en nu is Sina aan rust toe.

Op de vraag, wat ga je morgen doen, antwoordde ze. “Lekker voor mijn moeder en mijn oppaskindjes zorgen.” Ook zijn er in en rondom het huis nog verschillende klusjes waar zij nu tijd voor gaat nemen. Zonder ergens voor te zorgen kan ze niet echt, dat zit in het bloed van deze geweldig vriendelijke en bescheiden vrouw.

Op haar laatste werkdag was Maartje Spijkerman van de partij om afscheid te nemen van haar Sina. Maartje vertelde veel plezier aan haar te hebben gehad. Fantastisch hoe op juist deze dag de familiebanden bevestigd worden.

Frans Spijkerman deed in zijn ontwapenende afscheidswoorden Sina heel hartelijk bedanken voor de afgelopen jaren.

Tikfoutje gezien? Laat het ons weten via: Tikfoutje@Broca.nl