Schoof- en Halmstraat transformatie

Randy & Sandra Broca Media
Foto Mihlo Baerts (Baerts Media)
Purmerend – In de schoof- en Halmstraatbuurt gebeurt iets heel bijzonders. Verschillende buurtbewoners hebben de straten en tuinen getransformeerd naar gezellig en bewoonbare omgeving.

Perken zijn opnieuw ingezaaid en bosschages gesnoeid. Maar ook zijn er kleine plantenbakken opgehangen en is verschillend straatmeubilair is opnieuw in de verf gezet. Overal in de wijk is te zien wat een aantal enthousiaste bewoners voor elkaar weten te krijgen dankzij hun groene- en handige vingers.

Sandra Mulder en Randy de Boer heten ons welkom na een FaceBook oproep. Het duo was onze redactie opgevallen door hun niet aflatende stroom aan positieve berichten. Eenmaal binnen schenkt Sandra de thee in om vervolgens aan te schijven. Hun verhaal is te leuk voor woorden, het enthousiasme spat ervan af.  Randy en Sandra doen met een tomeloze energie ontzettend veel werk voor de buurt.

Het begin

Zo werden er in overleg met de gemeentelijke groenvoorziening bosschages gekapt en vervangen door lagere beplanting. Dit begon op het speelplein in het midden van de buurt. Daar waren veel donkere en onoverzichtelijke hoeken. Kinderen die daar speelde konden zich onttrekken aan het oog van hun verzorgers. Deze niet wenselijk situatie was het begin van wat later de opknapbeurt voor de buurt zou worden.

Langzaam en minutieus werden alle hoeken van de buurt onderhanden genomen. Met een glinster in zijn ogen vertelt Randy: “we hebben zelfs verf gekregen om wat straatmeubilair opnieuw te schilderen.” Zelfs van de gemeente Purmerend en de buurtmanager Misja Horsthuis hebben wij support gehad.

Niets te veel

De buurtbewoners die wij spreken zijn stuk voor stuk enthousiast. En dat mag ook best wel. Randy en Sandra doen wat zij kunnen, waarbij niets hen te veel lijkt. Als wij later trots door de buurt wandelen worden we aangesproken door een bewoner die zijn tuinpad aanveegt. “Het is geweldig zoals hier de buurt is opgeknapt, dat zouden meer wijken moeten doen”, vertelt hij trots.

Aan het einde van de straat is zelfs tegen het water een klein parkje gecreëerd. Daar huizen tegenwoordig verschillende soorten vogels. Langs het kleine looppad is van alles te zien. Als we tussen twee behoorlijke bomen doorlopen lijkt het wel of wij ons kort op de Veluwe wanen.

Wat een buurt onder aanvoering van enig management teweeg kan brengen is verbluffend.

Ook een mooi buurt initiatief, laat het ons weten.