Rozenbotteljam vitaminen gratis en voor niks

VaderAli en zoon Effe Cees Baerts
Foto Mihlo Baerts (Baerts Media)
Purmerend – Veel voedingsmiddelen zijn best wel aan de prijs en hebben een beperkte houdbaarheidsdatum. Dat geldt niet voor super vitamine bommen Rozenbotteljam, die is in Purmerend vrij verkrijgbaar langs de kant van de weg.

Afgelopen zomer kwamen wij vader Ali Gulbahas en zoon Effe tegen bij de Westervenneflat. Gezamenlijk waren zij rozenbottels aan het plukken. Deze mooie vaak oranje vrucht groeit gewoon langs de kant van de weg.

Vele van ons halen de neus op voor deze gratis vitaminebommen en lopen liever naar de supermarkt voor een kant en klaar potje. Dat kost al snel 3,50 aan euro’s. Maar Vader Ali liet zoon Effe zien hoe dat hier groeit in ons eigen Purmerend. Ook nog heel leuk om zo met je zoon bezig te zijn.

Thuis zat moeder Gulbahas te wachten om er de lekkerste jam van te maken. De kleine Effe wist ons te meldden dat het heerlijk is voor op brood. Nou we geloven hem op zijn blauwe ogen.

Rozenbotteljam recept:
  • 800 g rozenbottels
  • 200 g suiker
  • 150 ml sinaasappelsap
  • 1 onbespoten citroen (schil en sap)
  • 1 kaneelstokje, circa 200 g geleisuiker (1:1)
Zelf maken

Maak de rozenbottels goed schoon en snij ze doormidden. Verwijder de pitjes en doe ze in een pan. Strooi de suiker erover en laat dit een nacht staan.

Voeg 150 ml water toe en breng het geheel aan de kook. Voeg sinaasappelsap toe en laat alles 15 minuten zachtjes koken. Regelmatig roeren. Was de citroen met heet water, schil hem en pers het sap uit. Doe de schil, het sap, kaneelstokje en de geleisuiker erbij. En laat het geheel nog eens 5 minuten zachtjes koken.

Rozelbottels Cees Baerts

Druk de massa door een zeef en breng de jam opnieuw aan de kook. Giet of schep de jam vervolgens heet in een potje. Sluit deze goed af en laat ondersteboven afkoelen. En smullen maar.

Rozenbottel is rijk aan:

Vitamine B1, B2, B3, B5, C, E en K

 

mineralen:

boron, calicum, chloor, chroom, fosfor, kalium, koper, magnesium, silicium, ijzer, zink en zwavel.

Belangrijke stoffen:

looistoffen: anthocyanen, koolhydraten, pectine, vezels, betacaroteen, lycopeen en zeaxanthine.

 

Eigenlijk multivitaminen bommetjes dus. En nog gratis ook.

Vader Ali en kleine man Effe hartelijk bedankt voor de tip.

 

Heeft u ook een leuke ervaring met iets eetbaars langs de weg, laat het ons weten.