Ron de Haan een man van zijn woord al dertig jaar

Ron en Rinaldo de Haan Cees Baerts
Foto Mihlo Baerts
Purmerend- Carex autoservice bestaat vandaag op de kop af 30 jaar. Reden temeer om Ron de Haan te eren en in het zonnetje te zetten. En waarom, omdat hij dat verdient.

Ron de Haan begon zo’n dertig jaar geleden zijn loopbaan als automonteur bij het huidige Carex wat gevestigd is aan het Tramplein. Het bedrijf groeide snel en verwierf binnen de kortste keren een plaats in het Purmerendse landschap van de zogenaamde snel-garages.

Wachten op het vervangen van een uitlaat of de remblokjes was het devies. Alles draaide om snelheid waarbij de klant plaats kon nemen in de kantine. Een prachtig en relatief nieuw concept in de auto onderhoudswereld. De krant lezen en onder het genot van een kop koffie werd de auto vakkundig onder handen genomen.

De Haan is gek geworden

De autowereld stond op zijn kop met de komst van deze manier van werken. Maar ook werd de Haan gek verklaard. “Dit bestaat niet en het zal niet lang standhouden”, waren veel gehoorde kreten. De altijd door motorolie getekende Monteurs veranderde in vriendelijke entertainers met schone handen en keurig overhemd. En meestal was het geplande onderhoud of het vervangen van de uitlaat uitgevoerd voordat de koffie op was.

Een verbluffende manier van werken die heden ten dage vele ondernemers volgen. De Haan was een pionier op dit gebied waarbij hij steeds verder ging in het geven van service. Het plezier spatte ervan af en niemand kon hem bijhouden. Grote klussen worden opgehakt in kleine stukjes, waarbij elke monteur zijn specialisatie heeft.

Bijna koppie onder

Maar het eiste ook zijn tol. De Haan startte zijn bedrijf op de huidige plek, het Tramplein. Zijn tweede vestiging aan de Van IJsendijkstraat werd gerund door een bedrijfsleider en dat pakte minder goed uit. De Haan is een perfectionist en kon niet op twee plekken tegelijk zijn, iets wat hem bijna zijn kop kostte.

Uiteindelijk bleef de huidige vestiging alleen over als plek waar de inmiddels respectabele klantenkring terecht kan voor de altijd vertrouwde service. Maar de Haan herpakte en bouwde een garage die doet denken aan een oude Hollywood film. In de zaak hangen veel spullen die herinneren aan de jaren zestig en lijkt de garage meer op een filmset.

Open keuken

Eén halve Fiat en een soort scheepskombuis sieren de wanden. Afgewisseld met posters die aan de vergane glorie doen denken. De receptie is sfeervol ingericht, hier kunnen klanten vertoeven terwijl er aan hun auto gewerkt wordt. De grote glazenwand geeft het idee van een open keuken waar men de kok die zijn werk doet, kan zien. En zelf aan de kleintjes is gedacht met een speelhoekje. Maar rustig is het er nooit, het is een eeuwige stroom van klanten voor grote en de kleinere klusjes.

De service gaat ver, heel ver zelf. Zo kan de auto gehaald en gebracht worden, maar ook het afzetten van het baasje bijvoorbeeld op het treinstation, behoort allemaal tot de mogelijkheden. De Haan is een ondernemer pur sang, waarbij het succes gelegen is in heel hard werken en goudeerlijk zijn.

Geweldige vader

Maar Ron de Haan heeft ook een verassende menselijke kant. De man is trouw tot op het bot en zoon Rinaldo noemt hem met veel trots, “een geweldige vader en een echte familieman die blindgek is op zijn kleinkinderen.” Dat is niet altijd zo geweest. Beide heren kennen een eigenwijze kant en dat botst natuurlijk.

Ron de Haan Cees Baerts
Foto aangeleverd

Tegenwoordig zijn de twee onafscheidelijk en runnen zij samen de drukke zaak, waarbij vader Ron nog steeds de regisseur is. “Tenminste dat denkt hij”, vult Rinaldo lachend aan. De mannen kennen hun plaats en hebben één gemeenschappelijk doel, Carex autoservice en de klantenkring.

Ron de Haan is een vriend om rekening mee te houden. Zo werd jaren geleden een goede vriend van Ron getroffen door een hartinfarct. En voordat de familie het wist, zat Ron beteuterd en boos aan zijn ziekenhuisbed en wist hem als eerste te meldden, “nou ga je ‘@#$-%^&’ goed voor jezelf zorgen, afgelopen met die gekkigheid.” Waarna hij boos de kamer verliet. Want een vriend als Ron is een vriend voor het leven.

Op vakantie

In de jaren daarna gingen de mannen samen met de motor op vakantie en werden alle uithoeken van Europa bezocht. Hierbij was Ron altijd de leider van de latere veel grotere groep motorrijders. Met vriendelijk maar dwingende hand zette hij iedereen op de juiste plek, waarbij hij altijd oog heeft voor het individu.

Eén van de mannen te maken met een valpartij waarbij de motor flink beschadigd werd. Tot een ieders verbazing sprak Ron van het éne op het andere moment vloeiend Frans en regelde het vervoer naar de dichtstbijzijnde werkplaats. Toen de reparatie ter plekke veel te duur bleek. Stapte Ron kwaad op zijn Harley, bleef een uurtje weg en kwam terug met allerlei onderdelen om de motor zelf te repareren.

Tegenover de betreffende motorwinkel repareerde Ron in het gras met een oude waterpomptang en een halve hamer de motor. Toen de klus klaar was, keek hij in de richting van de zaak en zei in zijn beste frans, “A bientôt les escrocs.” Iets wat waarschijnlijk betekende, “tot ziens mannen en bedankt voor de service.” Tevreden en voldaan werd daarna de thuisreis aanvaardt, met Ron voorop. Dat is wat hem ook kenmerkt. Staccato in praten maar groots in daden en eigenlijk een man van niet te veel woorden. Een harde werker en tegenwoordig een fantastische opa.

Onvermoeibaar

Want de familieman Ron is eigenlijk dezelfde als de garage eigenaar Ron. Aandacht, orde en regelmaat staan voorop in deze creatief onvermoeibare geest. Het maakt niet uit wat je doet, maar doe het wél goed. Dat Ron op handen gedragen wordt door zijn familie en vrienden hoeft geen betoog. Eén vriend als Ron de Haan en je hebt geen vijanden meer over.

Ron kent ook een onrustige kant en is altijd opzoek naar dat éne geluk. Zo bedacht hij al menig computersysteem voor verkopers en horecaondernemers. Maar was ook zeer betrokken bij de oprichting van twee motorclubs. Hij en zijn Harley liefhebbende vrienden toeren elk jaar heel veel kilometers, in de spaarzame vrije uurtjes.

Ook hier staat het hebben van zo veel als mogelijk plezier en ontspanning, centraal. Waarbij Ron’s vrouw Monique zelfs een dikke Harley bestuurt. Want ook dat is Ron, iedereen besmetten met zijn enthousiasme.