Ron Broere een schat van een man en begenadigd kunstschilder (Overzicht 2021)

Ron Broere Broca Media
Foto: Brocamedia.nl
Purmerend/Beemster – Ooit begon hij met een goedkoop setje penselen om wat ontspanning te vinden.

(Laatste overzicht van 2021) Ron is een schat van een man. Prachtig artikel wat veel gelezen is. Daags na de publicatie spreek wij hem. Hij verteld ons zelfs reacties te hebben gekregen uit Curaçao. Daar was hij wel verlegen mee. Altijd bescheiden en knuffelbaar. 

Vijfentwintig jaar geleden pakte hij voor het eerst iet wat onwennig een penseel met wat olieverf vast. Tegenwoordig schildert Ron de sterren aan de hemel. Van zijn hand komen de mooiste landschappen en portretten.

Volkomen autodidact en met heel veel plezier, ontwikkelde hij zich tot fijngevoelig kunstschilder. Waarbij zijn kleuren pallet eenvoudig en zelfs wat rommelig aandoet. “Het wordt soms zo geboren”, zegt hij.

Broere een grote vriendelijke en soms zwijgzame man die in de herfst van zijn leven een expositie aangaat in het Purmerends museum. In het dagelijks leven werkt hij als netwerkbeheerder. De vrije uren vult hij met muziek maken en schilderen.

Werkbank

Het leven van Broere speelt zich hoofdzakelijk af in de Beemster. De wanden van zijn woning hangen vol met een diversiteit aan kunst. De grootte tafel in het midden van de kamer lijkt wel een werkbank. “Ga zitten”, zegt Ron als we hem bezoeken.

Na thee te hebben ingeschonken gaat hij gezellig aan de overkant van de tafel zitten. Dan begint hij zijn verhaal hoe hij ooit tot het schilderen is gekomen, maar ook hoe zijn huis een duiventil is voor iedereen die hulp nodig heeft. Een vriendinnetje van zijn dochter woont al jaren bij hem in alsof het zijn eigen dochter is.

Ron heeft een groot hart en is instaat zichzelf compleet weg te cijferen. Geen dure auto of de laatste mode. Laat staan een horloge om de tijd in luxe te kunnen aflezen. Nee, Ron is een tevreden mens met alles wat hij om zich heen heeft. De kinderen zijn goed terechtgekomen en hebben mooie banen.

Glasplaatje

Als we informeren naar zijn techniek, dan is het antwoord net zo simpel als ontluisterend. “Ach ik doe maar wat”, terwijl hij is zijn verre van geordende schilderkist zoekt naar iets bruikbaars. Dan doet hij wat kleine propjes olieverf op een glazenplaatje en pakt het dicht bij zijnde penseel. “Dat glasplaatje heb ik overgenomen van een vriend. Heel handig en zo weer schoon.”

Met niet al te veel moeite mengt hij wat kleuren en kijkt en aandachtig naar. “Nou dat lijkt al wat”, zegt hij met enige zelfspot en verbazing. Dan komt de maestro in actie en zet de eerste streken op een maagdelijk doek. Direct zijn er vormen zichtbaar waar we in onze verbazing niet van durven dromen.

Na enkele minuten van kreunen en roepen, “o dit is ook wel aardig.” Ontvouwt zich een meesterwerk. Ademloos kijken we naar deze ontwikkelingen waarbij Ron soms iets onverstaanbaars mompelt. Als hij tevreden met het hoofd van links naar rechts heeft gekeken zegt hij, “nou zo gaat het dan!”

Keuvelen

We keuvelen nog even door over de kinderen, zijn huwelijk en zijn ambities.  Uit alles blijkt dat Ron veel heeft meegemaakt, maar zich steeds weer staande heeft weten te houden. “Natuurlijk zijn er aspecten die ik graag anders had gezien, maar het is niet anders gegaan”, zucht hij.

Als zijn ogen een vast punt gevonden hebben, vertelt hij nog even over zijn werk als computerspecialist. En ook hier weer de duidelijke aandacht voor zijn klanten die hem graag zien komen.

Na de derde kop thee nemen wij hartelijk afscheid en komen tot de conclusie dat dit een ongelooflijk lief mens is. Terwijl zijn werken stuk voor stuk meesterlijk zijn heeft hij twee benen nuchter op de grond staan. Zonder moeite zou hij zich kunnen meten met de grote der aarde, maar Ron vindt het wel goed zo.

Wij zijn diep onder de indruk en doezelen nog even door op deze uitzonderlijke ontmoeting.

De werken van Ron en nog 80 kunstenaars zijn vanaf 9 oktober tot 9 januari 2022 te zien in het Purmerends museum aan de Kaasmarkt in Purmerend. Ode aan het Noord-Hollands landschap is een bezoek meer dan waard.