PVDA-hoofdpijn dossier De Woonplek opnieuw op tafel

Thijs Kroese PVDA Broca Media
Foto: Cees Baerts
Purmerend/Beemster – Vorig jaar werd wethouder Thijs Kroese (PVDA) nog gedwongen om zijn plannen voor ‘De Woonplek’, mee terug te nemen naar de keukentafel.

De buurtbewoners rond het Oudelandsdijkje waren fel tegen de komst van deze voorziening in hun wijk. Een tweetal voorlichtingsavonden in de P3 brachten bepaalt niet de beoogde rust. Een inspreekavond op het Stadhuis werd zoals gewoonlijk door de meeste raadsleden met ja-knikken en vooral de spreker vriendelijk bedanken voor de genomen moeite, afgedaan.

Nu komt het woonplan voor mensen met een Multi complexe problematiek opnieuw op tafel om de criteria vast te stellen. Dat is niet meer dan de eisen vastleggen waaraan de ligging van de locatie moet voldoen. De te kiezen locaties werden vorig jaar nog besproken met omwonende. Daar is in het persbericht van vorige week niets van terug te lezen.

Slecht moment

Het moment van bespreken is ook niet echt handig met de verkiezingen van november in het vooruizicht. Waarbij de samenleving natuurlijk doorgaat zowel voor als na de verkiezingen. Blijkbaar heeft de landelijk geplaagde PVDA er alle vertrouwen in het deze keer wel voor elkaar te krijgen.

Lees hieronder het persbericht van de Gemeente Purmerend.

Gemeenteraad bespreekt criteria voor locatie De Woonplek

In mei 2020 besloot de gemeenteraad dat er in Purmerend een voorziening moet komen voor mensen met complexe multiproblematiek: De Woonplek. Samen met de gemeenteraad en met zorgpartijen is besproken aan welke criteria de locatie van De Woonplek zou moeten voldoen. Het college van B&W legt de criteria voor de locatie van De Woonplek nu voor aan de gemeenteraad en vraagt de raad hierover in september een besluit te nemen.

Samen met de gemeenteraad zijn de afgelopen tijd digitale werkbezoeken gebracht aan verschillende locaties in andere steden, waarbij de ligging van vergelijkbare woonvoorzieningen uitgelicht werd. Daarna is samen met de gemeenteraad en zorgpartijen gesproken over welke zaken belangrijk zijn. Dat gesprek heeft geleid tot de nu voorgestelde criteria. Als criteria stelt het college onder andere voor dat de voorziening niet midden in een woonwijk mag komen, maar wel binnen 15 minuten loopafstand van voorzieningen als winkels en binnen 20 minuten fietsafstand van de binnenstad. Ook is er aandacht voor de mogelijkheden van de locatie, zoals de vraag of de locatie langs een drukke, doorgaande fietsroute ligt of juist aan een doodlopende weg.

De tekst gaat onder de video verder.

Besluit
De gemeenteraad bespreekt het voorstel op 16 september 2021 en neemt een besluit op 23 september 2021. Als de criteria worden vastgesteld, zoekt de gemeente een geschikte locatie. Gesprekken met de omgeving van de gevonden locatie(s) worden – in overleg met de gemeenteraad – daarna gevoerd.

De Woonplek
Op 28 mei 2020, besloot de gemeenteraad dat er een voorziening moet komen met 24-uur zorg voor mensen met verschillende complexe problemen, waarbij een verslaving of psychiatrie een rol kan spelen. Deze woonvoorziening biedt voor de doelgroep een stabiele woonplek met als doel de kwaliteit van leven vergroten en de overlast die de doelgroep nu in wijken veroorzaakt verminderen.

–Einden bericht–

Welke politieke partijen hier de vingers aan gaan branden is nog niet duidelijk. Wel is duidelijk dat De Woonplek er komt. De vraag die blijft is, “Waar en wanneer”.