Petitie zeg nee tegen tweede bio warmtecentrale

Hout verbranden Broca Media
Foto: Pixabay
 Purmerend – Gemeentebelangen Purmerend (GBP) organiseert een petitie tegen een tweede bio warmtecentrale.

De gemeente Purmerend en de Stadsverwarming Purmerend zijn voorstanders van een tweede bio warmtecentrale en blijven dit ondanks alle kritiek. Daarom is het belangrijk om juist nu een onderbouwd tegengeluid te formuleren. GBP kiest voor de democratische aanpak, door ook te laten zien dat veel burgers tegen deze nieuwe centrale zijn.

Stadsverwarming Purmerend: oorsprong en verwording

De centrales van de stadsverwarming zouden ooit gestookt worden op afval, maar het werden oude fossiele brandstoffen. Daarnaast wordt een groot deel van de huidige warmte weggegooid via slechte leidingen. We stoken voor een flink deel voor de buitenlucht. Het stoken van bomen is financieel lucratief. Maar uit een onderzoek waar  het Algemeen Dagblad over schreef blijkt dat de uitstoot van houtverbranding smeriger is als die van gas of zelfs kolen.

Alternatieven

Natuurlijk kun je eerst het enorme warmteverlies door de slechte leidingen aanpakken. Maar dat wil de stadsverwarming niet. Je kunt (samen met kleine hulpcentrales) nog even doorstoken op gas, en de centrales voorbereiden op echt duurzame energie, zoals waterstof.

Democratie

Gemeentebelangen Purmerend heeft als motto: Samenwonen, samen werken, samenleven. Wij kiezen ervoor om het de inwoners te vragen. De afnemers. Hen die alles mogen betalen. De burgers/lezers van uw krant worden hierbij opgeroepen om van zicht te laten horen en de vanaf heden actieve petitie te tekenen op onze website. Een eerste stap op weg naar echte duurzaamheid in Purmerend.