Paard uit de gang te water Oudelandsdijkje

Paard te water Oudelandsdijkje Broca Media
Foto: Willem Ooms

Purmerend – Een nog niet geïdentificeerd paard belandde vanmiddag door nog onbekende oorzaak te water.

De brandweer rukte met groot materiaal uit om het edele dier te redden.  Bij aankomst bleek het dier stijf van schrik tot schofthoogte in het water te staan. Snel werd het Oudelansdijkje afgezet, waarna een duiker te water ging.

Het dier kalmeerde en stond na enkele minuten heel rustig om te genieten van alle aandacht. Na heisbanden onder de buik te hebben aangebracht, kon het takelwerk beginnen. Binnen enkele minuten stond het ongelukkige dier weer op het droge.

Dierenarts

Een dierenarts controleerde de viervoeter nog op houtworm, maar kon gelukkig niets vinden. De Politie startte een onderzoek naar de herkomst. Voorlopig gaan zij uit van het paard van de schillenboer uit Amsterdam Oost.

Die was daar werkzaam rond de zestigerjaren. Zijn werkzaamheden bestonden uit het verzamelen van schillen afkomstig van: groente, fruit en aardappelen. Die werden van deur tot deur opgehaald. Bewoners hadden op elke etage een bakje staan waar na elke maaltijd de schillen in werden bewaard.

Schillenboer

De schillenboer had een loper om de straatdeur te openen. Op elke verdieping nam hij de inhoud van het bakje uiteindelijk mee. Met een steeds voller wordende kar die getrokken werd door een paard, ging hij tevreden naar het volgende trappenhuis om daar hetzelfde kunstje te doen.

De Politie gaat er voorlopig vanuit dat het om het paard van Janus gaat. Voor alle zekerheid is het houten oefenpaard weer opgeslagen in het magazijn van de Brandweer tot de rechtmatige eigenaar zich meldt.

Top dat deze mannen met gevaar voor eigen leven zich weer hebben ingezet.