Oranje Dubbeldekkers maar dan even anders

Michel Limmen Broca Media
Foto: Piet Jonker

Purmerend – Traditiegetrouw eten wij op Koningsdag Dubbel Dekkers van Michel Limmen.

Michel staat graag achter de werkbank in zijn bakkerij. De afgelopen jaren maakte hij zelfs heel veel overuren om aan de vraag te kunnen voldoen. Na Koningsdag had hij dan zelf een paar dagen nodig om weer op adem te komen.

De afgelopen jaren sprong Restaurant Spijkerman hem bij met de distributie. Op Koningsdag werden grote hoeveelheden gebak naar de Neckerdijk gebracht. Liefhebbers van deze Oranje lekkernij werden daarna op hun wenken bedient. Wie zijn traktatie op wilde halen aan de Peperstraat, stond daarvoor lang in de rij die soms al begon op de kaasmarkt.

Michel Limmen moet het dit jaar noodgedwongen anders doen. Wegens onderbezetting in de bakkerij is het helaas niet mogelijk om dit jaar de grote aantallen bestellingen voor de Oranje Dubbel Dekkers te verwerken. Om deze reden is besloten geen bestellingen aan te nemen. Op=Op.

Team

Natuurlijk zullen gebak liefhebbers hun weg naar de kleine zaak aan de Peperstraat weten te vinden. En net als voorgaande jaren zullen Michel en zijn team hun uiterste best doen om zoveel als mogelijk klanten tevreden te stellen. Restaurant Spijkerman zal niet als afhaalpunt bijspringen.

Dubbel Dekkers zijn haast niet meer weg te denken op Koningsdag, maar waar komt dit gebakje nou toch vandaan? Daarover zijn verschillende verhalen bekend en veel landen waaronder Nederland claimen de oorsprong. Zelfs over de naam bestaan de meest bizarre verhalen.

In Frankrijk heet het gebakje ‘millefeuille’ en bestaat uit meer dan 1000 laagjes bladerdeeg met daartussen een dikke laag banketbakkersroom, vaak vanille. Natuurlijk claimen de Fransen de eerste ter wereld te zijn geweest die deze lekkernij aan de man brachten. De eerste meldingen rond de Tompoezen stammen uit 1651.

Glazuur

In België wordt de tompouce boekske of glacéke genoemd en is vaak afgewerkt met wit glazuur. Soms vierkant en soms rechthoekig zoals wij het kennen. En ook in België claimen ze de uitvinder te zijn.

In Italië staat de tompouce bekend als mille foglie. En de Italianen zijn er weer van overtuigd dat dit gebak in Napels is ontstaan. Volgens de Italianen is de naam een verbastering van Napels en ook zij claimen de oorsprong.

Een meer Nederlands verhaal komt uit Amsterdam. De tompouce is een typisch Nederlands gebakje. Een laagje bladerdeeg, een dikke laag vanillebanketbakkersroom en weer een laagje bladerdeeg. Hiervan gingen de eerste exemplaren in Amsterdam over de toonbank.

Tom Thumb

En dan het mooiste verhaal over de oorsprong en het ontstaan. Deze kwam van General Tom Thumb die rond 1844 met zijn circus door Nederland reisde. Thumb was een kleine man van slechts 63,5 centimeter groot. Hij was een opzienbarende sensatie met zijn kleine gestalte.

Enige jaren later begon een Friese kleine man op te treden onder de naam Admiraal Tom Pouce. Naar men aanneemt had hij zich laten inspireren door Tom Thumb. Detail, tompouce staat in Nederland voor Klein Duimpje.

Wat deze kleine mensen uiteindelijke met de naam van de tompouce te maken hebben gehad, is niet bekend. Buiten Nederland wordt het gebak voornamelijk verkocht onder namen waarin Napoleon verwerkt is. Dit verklaart natuurlijk nog niet waarom de tompouce hier dan, tompouce heet.

Tom Pouce

Admiraal Tom Pouce zou in zijn shows voornamelijk rond Napoleon Bonaparte zijn voorstellingen hebben opgebouwd. Vandaar dat in de meeste landen de naam Napoleon zou worden genoemd.

Voor ons ligt het een stuk simpeler. Wij hebben Michel Limmen de uitvinder en maker van de Oranje Dubbel Dekkers. Daarmee staat het voor ons vast dat de aller beste Dubbel Dekkers gewoon uit Purmerend komen. Nergens ter wereld kunnen ze tippen aan de kwaliteit maar ook niet aan de populariteit van dit kleine, maar zo lekkere gerecht.

Michel Limmen

Onze Michel gaat dus de geschiedenisboeken in als bedenker van een product dat rond koningsdag veel gegeten wordt. En afgezien van de kleine aanpassing dit jaar is het toch mogelijk om er weer van te genieten. Alleen dan wel op tijd zijn.

Banketbakker Michel Limmen aan de Peperstraat 9, is dit jaar geopend van 8:00 tot 13:00 uur. U bent op Koningsdag van harte welkom.