Oekraïense vluchtelingen verhuizen van tijdelijke woningen Verzetslaan naar De Koog

Vluchteling Broca Media
Foto: Pixabay

Purmerend – Op bedrijventerrein De Koog staat het voormalig schoolgebouw van het Horizon College.

Dit gebouw staat op dit moment leeg. Binnenkort gaat de gemeente dit pand verbouwen tot appartementen voor Oekraïense vluchtelingen. De vluchtelingen die nu tijdelijk op de Verzetslaan wonen, verhuizen straks naar deze locatie zodat de woningen op de Verzetslaan weer ingezet kunnen worden voor inwoners van Purmerend.

De gemeente heeft sinds de start van de oorlog in Oekraïne veel vluchtelingen uit dat land opgevangen. De ervaring van de andere locaties nemen we mee in de verbouwing van deze locatie. Burgemeester Don Bijl: ‘Ik ben blij dat we deze locatie in kunnen zetten voor de Oekraïense vluchtelingen en hiermee ook weer ruimte maken voor spoedzoekers op de Verzetslaan.

Beschikbaar

We weten allemaal niet hoe lang de oorlog in Oekraïne gaat duren. Het pand is nu voor een periode van 2 jaar beschikbaar voor deze Oekraïense vluchtelingen. Als het nodig is, kan dit met 2 jaar worden verlengd. Mocht de opvang van Oekraïense vluchtelingen niet meer nodig zijn, dan kunnen we het pand inzetten voor andere doelgroepen.’

Om de vluchtelingen straks op een fijne plek te kunnen opvangen, is een verbouwing nodig. Het pand is nu ingericht als schoolgebouw. In het voormalige roc-gebouw komen 27 appartementen met een eigen badkamer en keuken. De aannemer start deze maand met de verbouwing. De vluchtelingen zullen naar verwachting voor het einde van het jaar naar de Van IJsendijkstraat verhuizen.

Onkosten

kosten voor de verbouwing en de opvang worden volledig gedekt door de Rijksoverheid. De inzet als opvanglocatie levert geen hinder op voor de voorgenomen gebiedsontwikkeling in De Koog of de mogelijke herontwikkeling van het pand zelf.

De oorlog in Oekraïne heeft de wereld opgeschud en raakt ons allemaal. De gemeente leeft mee met iedereen die hierdoor getroffen wordt. Voor de gevolgen van de oorlog dragen we allemaal verantwoordelijkheid. Vanuit de gemeente is er opvang voor vluchtelingen.