Nog nooit eerder gezien diesel duurder dan benzine

Dieselprijs Broca Media
Foto: Broca Media

Purmerend – Gister was de prijs van diesel gelijk aan die van benzine.

Onze fotograaf dacht, “dat moet een storing zijn” daarna vervolgde hij zijn weg. Vandaag werd opnieuw duidelijk. In heel Purmerend is de dieselprijs hoger dan die van euro 95.

Voor het eerst is vandaag een liter diesel duurder dan een liter benzine blijkt uit cijfers van United Consumers. Diesel was jarenlang 20 cent per liter goedkoper.

Inval

Sinds de Russische inval in Oekraïne is de advies dieselprijs flink omhooggegaan. Sinds vandaag is diesel bij verschillende tankstations en niet alleen in de regio, duurder dan benzine.

Signant detail, onze diesel komt voor 50% uit Rusland. Het land blijkt de aanvoer van diesel die we in Europa gebruiken voor een belangrijk deel te produceren.

Oliemaatschappijen

De gemiddelde adviesprijs van diesel ligt nog net onder die van benzine. De verwachting is dat daar snel verandering in komt. De gemiddelde adviesprijs wordt bepaald door de vijf grootste oliemaatschappijen.

Pomphouders kunnen daarvan afwijken. Een van de redenen dat de dieselprijs harder stijgt, is de samenhang met de prijs voor gas.