Negenjaar oude vriendelijke Lacey doelwit hondenhater

Lacey Klomp Braco Media
Foto: Broca Media.nl

Purmerend – Voor de tweede maal in haar leven ontsnapt aan de dood.

Het is zaterdagavond 19:00 uur wanneer Susan Klomp met haar Amerikaanse Stafford Lacey een rondje loopt door de buurt rond het Fenixlaantje. Omdat het heel rustig is laat Susan haar hond het laatste stukje even lekker loslopen. Dat vindt zij prettig en het beestje is absoluut niet agressief naar andere honden of mensen.

Samen met dochter Lisha en hond genieten zij van het buiten zijn en Lacey vermaakt zich prima met hier en daar een beetje snuffelen en een plasje doen. Klomp woont met haar gezin op het kleine kampje aan de Purmerdijk.

Het gezin kent de buurt goed en weet als geen ander dat deze al eerder doelwit is geweest van honden- en poezenhaters. Ook is de buurt gewild bij drugsgebruikers en andere die aan de zijkant van onze samenleving balanceren omdat veel zaken die het daglicht niet velen, hier onopgemerkt blijven.

Fenixlaantje

Naast het kampje ligt de tuinvereniging Fenix. De stalen hekken aan de Fexinlaantje zijn afgesloten met kettingen en hangsloten. Dus Susan is er zeker van dat Lacey geen kattenkwaad kan uithalen. “Het blijft een hond, dus je moet blijven opletten”, zegt ze als wij haar spreken.

Klomp is een van de vaste medewerkers van de Dierenambulance Purmerend, Pim Langereis. Ze kent het klappen van de zweep in goede en in kwade zin.

Dan gaat het fout. Lacey wordt later op de avond sloom en warrig, braakt veel en is afwisselend alert en angstig. Klomp wacht geen moment en schakelt over op de overlevingsmode waar zij gewend is in te werken.

Angstige rit

Direct belt zij een dierenarts in Amsterdam omdat er in Purmerend geen dienstdoende arts meer aanwezig is na 23:00 uur ’s avonds. Lacey wordt zo goed als het gaat in de auto gezet en dan begint een angstige rit naar de arts.

Onderweg moet Susan wel driemaal haar auto stilzetten omdat de hond aan de lopende band braakneigingen heeft. Na ongeveer 45 minuten komt het tweetal aan op de Isolaterweg waar de dierenarts al klaar staat.

De zwaar gedesoriënteerde Stafford die niet meer op haar pootjes kan staan, wordt aan een grondig onderzoek onderworpen. De conclusie is onthutsend. Mogelijk vergiftigd met drugs. De wereld zakt onder Klomp haar voeten weg. Twee maanden eerder heeft zij een hondje verloren en dat verlies heeft nog geen plaatsje gevonden.

Vergiftiging

Na een grondig onderzoek besluit zij in samenspraak met de arts Lacey mee naar huis te nemen en haar om de twee uur wakker te maken. Zo wordt het verloop van de vergiftiging in de gaten gehouden en gecontroleerd.

De roes uitslapen is op dit moment de enige oplossing. Gezien de leeftijd van de hond wordt dit een drama wat ruim vijf dagen het gezin Klomp bezighoudt. Na een dag of drie begint het diertje met het eten van kleine hapjes. Drinken doet ze gelukkig wel waardoor opname niet nodig is.

De hallucinerende symptomen verdwijnen na een dag of wat. Waarna de rust in huize klomp een beetje terugkeert. Langzaam komt de routine van het uitlaten weer opgang en Lacey lijkt op te knappen.

Slachtoffer

Susan komt tot rust en heeft tijd om na te denken en probeert te achterhalen wat er gebeurd is. Op zeer jonge leeftijd is Lacey al eerder slachtoffer geweest van vergiftiging. Destijds had zij gebakken spons gegeten. Na weken van veel aandacht knapte zij weer op en gaat het hondenleven verder.

Hoe de huidige vergiftiging gaat aflopen weet natuurlijk niemand. De negenjaar oude Stafford moet het allemaal wel doorstaan. Susan geeft haar alle aandacht die nodig is om te herstellen.

In de tussentijd is er contact gezocht met politie en een forensisch dierenarts. Omwille van dit onderzoek berichten wij (red) niet over de details. Wel is inmiddels bekend geworden dat er meerdere dieren slachtoffer geworden zijn.

Symptomen

Zo zijn er meerdere meldingen van honden en poezen met dezelfde symptomen. Gelukkig voor eigenaren en dieren zijn er geen meldingen van overlijden. In de komende periode wordt de omgeving van het Fenixlaantje extra scherp in de gaten gehouden.

Hondeneigenaren wordt aangeraden hun viervoeters aangelijnd uit te laten en goed op te letten. Poezenliefhebbers zullen heel goed moeten opletten waar hun maatje uithangt.

Het gezin klomp is dankbaar dat Lacey het heeft overleefd en heeft goede hoop voor de toekomst. De schrik zit er weer goed is, laat Susan klomp ons weten.

Melden

Mocht u rond het Fenixlaantje iets verdacht menen te zien, neem dan direct contact op met de politie of handhaving.

Tel 0900-8844.